Kokt ishavssej med confiterade tomater

Ugnstorkade tomater ger extra smak åt den i övrigt milda fisken. Bild: TT

Varsamt kokad ishavssej på bädd av confiterade tomater. Termen är hämtad från finkrogarnas fikonspråk, och betyder tomat tillagad i sin egen vätska.

För 4 personer, 1 timme 15 minuter

800 g filé av ishavssej eller torsk från säkra bestånd

1 fiskbuljongtärning

Till tomaterna:

8 tomater

1 nypa flingsalt

1 tsk finhackad timjan

1 msk olivolja

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

Gör så här:

1. Skär tomaterna i 1 1/2 centimeter tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Ta inte med första och sista skivan. Salta försiktigt med flingsalt och torka dem högst upp i ugnen på 150 grader i cirka 1 timme.

2. Koka upp 1 liter vatten och en fiskbuljongtärning. Dela fisken i portionsbitar och lägg i en kastrull. Slå på den varma buljongen. Späd med varmt vatten om det inte täcker. Sjud fisken 3–4 minuter under lock. Låt den dra någon minut i buljongen vid sidan av spisen. Lyft upp fisken med hålslev och låt mellanlanda på hushållspapper så att onödig vätska sugs upp.

3. Lägg tomatskivorna på tallrikar. Krydda dem med hackad timjan och toppa med fisken. Ringla olivolja över. Servera med kokt potatis, ärtor och citron.

TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03