Kokt fisk med räksås

Några räkor på topp gör fisken till rena festmaten. Bild: TT

Valet av fisk till det här receptet är faktiskt mindre noga. Allt från enkla filéer från frysen till nästan sprattlande färska går att använda.

För 4 personer, 20 minuter

800 g renskuren fiskfilé från kapkummel, torsk eller rödspätta, allt från säkra bestånd

1 fiskbuljongtärning

1 bit purjolök

salt

Till såsen:

2 dl vätska från fiskkoket

2 dl grädde

1/2 msk mild vitvinsvinäger

1 tsk konc. hummerfond

majsstärkelse

100 g skalade räkor

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

mer räkor

citron

blandad sallad

Gör så här:

1. Dela fisken i portionsbitar, vik eller rulla med det som har varit skinnsidan inåt. Lägg i kastrull, smula ned en fiskbuljongtärning och en bit purjolök. Salta lätt och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sjud 1 minut under lock. Dra kastrullen från värmen, men låt fisken dra i vätskan under tiden du lagar resten.

2. Koka upp 2 deciliter vätska från fisken, lika mycket grädde samt vinäger och hummerfond. Red med majsstärkelse och sjud 4 minuter. Vänd ned räkorna. Smaka av med salt och peppar.

3. Låt fisken rinna av, lägg upp och häll över såsen. Servera med kokt potatis, citron och blandad sallad. Garnera med räkor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning