Kokt fisk med räksås
Valet av fisk till det här receptet är faktiskt mindre noga. Allt från enkla filéer från frysen till nästan sprattlande färska går att använda.
800 g renskuren fiskfilé från kapkummel, torsk eller rödspätta, allt från säkra bestånd
1 fiskbuljongtärning
1 bit purjolök
salt
Till såsen:2 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde
1/2 msk mild vitvinsvinäger
1 tsk konc. hummerfond
majsstärkelse
100 g skalade räkor
salt och peppar
Att äta till:kokt potatis
mer räkor
citron
blandad sallad
Gör så här:1. Dela fisken i portionsbitar, vik eller rulla med det som har varit skinnsidan inåt. Lägg i kastrull, smula ned en fiskbuljongtärning och en bit purjolök. Salta lätt och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sjud 1 minut under lock. Dra kastrullen från värmen, men låt fisken dra i vätskan under tiden du lagar resten.
2. Koka upp 2 deciliter vätska från fisken, lika mycket grädde samt vinäger och hummerfond. Red med majsstärkelse och sjud 4 minuter. Vänd ned räkorna. Smaka av med salt och peppar.
3. Låt fisken rinna av, lägg upp och häll över såsen. Servera med kokt potatis, citron och blandad sallad. Garnera med räkor.