Kokt fisk med örtsås

Fisk med örtsås är en mild och finstämd rätt. Foto: TT Bild: TT

Fisk som får sjuda varsamt och sedan serveras med mild örtagårdssås är finstämd mat som de flesta mår riktigt bra av.

För 4 personer, 20 minuter

800 g torskfilé från säkra bestånd

1 fiskbuljongtärning

1 liter vatten

1 tsk salt

Till såsen:

3 dl vätska från fiskkastrullen

1 1/2 dl grädde

3–4 msk finhackad persilja

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

blandad sallad

Gör så här:

1. Se till att fiskfiléerna är benfria. Rulla eller vik dem med det som varit skinnsidan inåt. Lägg i en lagom stor kastrull, så de ligger ganska tätt men inte trångt. Slå på vatten och smula ned en tärning fiskbuljong. Salta lätt. Koka upp och sjud fisken i en dryg minut under lock. Dra kastrullen från värmen och låt fisken ligga kvar i kokvattnet.

2. Sila av 3 deciliter vätska från fiskkastrullen till ny kastrull. Tillsätt grädde, hackad persilja och vitvinsvinäger. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg upp fisken först på flera lager hushållspapper, sedan på tallrikar. Ringla över sås och servera med ärtor, citron, blandade blad och kokt potatis.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning