Kokhet buss stoppades av polisen efter larm från passagerare

Onnibus vd säger att bolaget ska se över rutinerna efter incidenten med den kokheta bussen. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Det blev en mycket varm resa från Åbo till Helsingfors i en fullsatt buss på söndagseftermiddagen. Luftkonditioneringen fungerade inte och då chauffören vägrade stanna ringde en del passagerare till polisen för att be om hjälp.

Redan då Cajus Grandell steg ombord på Onnibus-bolagets buss i Åbo noterade han värmen. Inte heller då bussen startade mot Helsingfors blev det svalare: Luftkonditioneringen fungerade inte.

Grandell satt längst bak i den övre våningen och kunde se hur en del passagerare började må dåligt och ville ta paus.

– Det var riktigt varmt och tungt att vara i bussen. Jag kan tänka mig att äldre och barn kan ha haft det olidligt.

I Salotrakten stoppades bussen av polis efter att passagerare hade ringt och bett om hjälp. Med poliseskort fördes sedan bussen med passagerare till närmaste bensinstation för en kort paus. Färden fortsatte ändå i det varma fordonet.

– Jag kunde se att vissa inte gillade situationen alls och talade ganska länge med polisen och undrade om det är säkert i bussen, berättar han till HBL.

Grandell bedömer att det kan ha varit över 50 grader varmt ombord. Han säger att chauffören inte verkade förstå hur varmt det faktiskt var.

– Jag kände att chauffören kanske inte i första hand tänkte på passagerarna utan på tidtabellen.

Onnibus vd Lauri Helke säger till Ilta-Sanomat, som var först med nyheten, att chauffören fick direktiv från företagets central om att ta pauser, men medger att det finns skäl att se över bolagets allmänna direktiv då något liknande inträffar.

– Helt klart måste vi i fortsättningen betona att man måste följa med temperaturen i den övre våningen noggrannare, säger han till tidningen.

– Chauffören hade inte klart för sig att förhållandena var så outhärdliga. På måndag reder vi ut det inträffade.

Passagerarna får enligt honom biljettpriset ersatt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning