Kokhet buss stoppades av polisen efter larm från passagerare

Onnibus vd säger att bolaget ska se över rutinerna efter incidenten med den kokheta bussen. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Det blev en mycket varm resa från Åbo till Helsingfors i en fullsatt buss på söndagseftermiddagen. Luftkonditioneringen fungerade inte och då chauffören vägrade stanna ringde en del passagerare till polisen för att be om hjälp.

Redan då Cajus Grandell steg ombord på Onnibus-bolagets buss i Åbo noterade han värmen. Inte heller då bussen startade mot Helsingfors blev det svalare: Luftkonditioneringen fungerade inte.

Grandell satt längst bak i den övre våningen och kunde se hur en del passagerare började må dåligt och ville ta paus.

– Det var riktigt varmt och tungt att vara i bussen. Jag kan tänka mig att äldre och barn kan ha haft det olidligt.

I Salotrakten stoppades bussen av polis efter att passagerare hade ringt och bett om hjälp. Med poliseskort fördes sedan bussen med passagerare till närmaste bensinstation för en kort paus. Färden fortsatte ändå i det varma fordonet.

– Jag kunde se att vissa inte gillade situationen alls och talade ganska länge med polisen och undrade om det är säkert i bussen, berättar han till HBL.

Grandell bedömer att det kan ha varit över 50 grader varmt ombord. Han säger att chauffören inte verkade förstå hur varmt det faktiskt var.

– Jag kände att chauffören kanske inte i första hand tänkte på passagerarna utan på tidtabellen.

Onnibus vd Lauri Helke säger till Ilta-Sanomat, som var först med nyheten, att chauffören fick direktiv från företagets central om att ta pauser, men medger att det finns skäl att se över bolagets allmänna direktiv då något liknande inträffar.

– Helt klart måste vi i fortsättningen betona att man måste följa med temperaturen i den övre våningen noggrannare, säger han till tidningen.

– Chauffören hade inte klart för sig att förhållandena var så outhärdliga. På måndag reder vi ut det inträffade.

Passagerarna får enligt honom biljettpriset ersatt.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54