Koilahti får en ny chans i VM – "Det blir coolt"

Taika Koilahtis VM-förberedelser har gått enligt plan. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Taika Koilahti behöver ett nytt PB för att gå till final – och varför inte? Hon har satt rekord efter rekord i sommar.

Hon inledde friidrottssäsongen med ett kanonhopp i världsklass i Lahtis – och rekordslakten fortsatte under hela sommaren. Fullständigt oväntat gör längdhopparen Taika Koilahti sin VM-debut i Doha.

– VM kommer lite mer som en överraskning för mig än någon annan i laget, säger Koilahti.

Rekordkross

Inför den här säsongen var hennes PB 6.29 m. Inomhus hade hon klarat 6.19. Under inomhussäsongen klarade hon 6.45 och utomhus fick hon putsat sitt PB fyra gånger. I FM i Villmanstrand klarade hon 6.69.

– Jag hade väntat mig att resultaten skulle bli bättre under sommaren, men det är nog en överraskning att min basnivå skulle bli så här mycket bättre, säger hon.

Trea i statistiken

Fantomresultatet i Lahtis hade för kraftig medvind, men Ringa Ropo är den enda finländaren som hoppat längre än Koilahtis 6.79. Ropos finska rekord är 6.85. Johanna Halko-Aho har också klarat 6.79.

Med 6.69 ligger Koilahti trea i alla tiders statistik i Finland. Och hon är 20 år.

– Jag har fått vara frisk och kunnat träna helt enligt plan under hösten och våren. Det har gått att göra långsiktigt arbete, säger Koilahti, som haft Tanja Nirkkonen som tränare ända sedan hon började friidrotta som sexåring.

Snabbhet

Som junior visade Koilahti sin begåvning som sprinter. Då hon som trettonåring första gången deltog i junior-FM vann hon direkt silver i fjortonåringarnas kategori. Som femtonåring deltog hon första gången i längd i FM och vann guld i sextonåringarnas klass.

Koilahtis snabbhet är fortfarande ett av hennes trumfkort i längd. I Paavo Nurmi Games i juni sprang hon 100 m på PB-tiden 11.60. Det är femte bäst i Finland den här sommaren.

Ny chans

Koilahti har inte bara stått för några enskilda kanonhopp, utan hela säsongen har hon levererat goda resultat. Hon har gjort alla sina tio bästa hopp den här säsongen, med ett snitt på 6.52 (inomhus medräknat).

Trots det blev U23-EM i Gävle en stor missräkning. Koilahti var en av favoriterna, en rutinprestation hade räckt till medalj, men hon blev utan resultat i finalen. VM ger en chans till upprättelse.

– Jag är tacksam över att få en ny chans att visa vad jag går för, säger hon.

Tuff kvalgräns

Det har varit ont om publik, men förhållandena inne på Khalifastadion har varit suveräna. Lämplig temperatur och vindstilla.

– Det blir coolt att få hoppa där, säger Koilahti.

Kvalgränsen i lördagens försök är 6.75. I London låg kvalgränsen vid 6.70, men i verkligheten räckte 6.46 till final. Tolv går vidare från kvalet.

– Det har känts bra under de senaste dagarna. Jag måste hålla fast vid den känslan och koncentrera mig på mina egna hopp. Då syns det förhoppningsvis i resultaten också, säger hon.

Ingen stress

Det kan krävas ett nytt PB för att avancera. Koilahti tar ingen stress över det.

– Jag vet att jag kan hoppa. Jag gör bara på samma sätt som jag gjort under hela sommaren, säger hon.

– Min målsättning är att det känns bra efteråt, att jag gjort mitt bästa, så jag inte grämer mig över att jag borde gjort någonting annorlunda. Jag kan inte säga något resultat som jag skulle vara nöjd med.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning