Kohl hyllas som europeisk patriot

Bild: lehtikuva Sebastien Bozon

– Helmut Kohl var en tysk patriot, men också en europeisk patriot.Det sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när den avlidne tidigare förbundskanslern i dag hedras i EU-sätet Strasbourg.

På begäran av Kohls änka blir det ingen statsbegravning.

Helmut Kohls kista bars in, till musik av Händel, i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Han eftersträvade ett europeiskt Tyskland, inte ett tyskt Europa, sade Juncker i sitt tal, och fortsätter sedan med att tala om Kohls insatser för att ena öst och väst.

Bill Clinton i personlig hyllning

USA:s tidigare president Bill Clinton hyllade i sitt tal Helmut Kohls politiska insatser för att skapa en framtid i fred. Men Clinton var också personlig i sitt tal.

– Jag gillade honom för han är den enda människa jag känt som haft en större aptit än vad jag själv har, säger Clinton och avslutar med ett tack:

– Politik handlar inte om maktspel. Politik är om möjligheterna av ett normalt liv för vanliga människor. Det viktigaste Kohl lärde oss är om vad vi lämnar över för våra barn: fred, frihet, välstånd.

Kistan flygs till Tyskland

Efter ceremonierna i Strasbourg flygs kistan med helikopter till Tyskland. Jordfästningsgudstjänsten hålls i Kohls hemtrakter i staden Speyer, mellan Frankfurt och Stuttgart.

Förutom Juncker och Clinton talar bland andra Tysklands nuvarande förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron på ceremonin i Strasbourg.

Ryssland representeras av premiärminister Dmitrij Medvedev, medan premiärminister Theresa May är på plats från Storbritannien och kollegan Benjamin Netanyahu från Israel.

Från Finland deltar statsminister Juha Sipilä (C) och tidigare statsministern Paavo Lipponen (SDP).

Viktig för Tysklands återförening

Helmut Kohl var Tysklands förbundskansler från 1982 till 1998 och är därmed den mest långvariga tyska ledaren efter kriget. Han spelade en viktig roll i den tyska återföreningen i oktober 1990.

Under 1990-talet arbetade han hårt för utvidgningen och fördjupningen av EU, och verkade också kraftigt för att Finland skulle bli medlem.

"Många av de avgörande steg som Europeiska unionen har tagit både genom att växa med fler medlemsstater och större arbetsuppgifter kunde inte gjorts utan den starka kompromissvilja som kännetecknade Kohl", förklarar Sveriges statsminister Stefan Löfven, som representerar Sverige vid dagens ceremoni, i ett skriftligt uttalande.

Helmut Kohl lämnade politiken i början av årtusendet.

Han avled i sitt hem i Ludwigshafen den 16 juni, 87 år gammal. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning