Kofi Annan hjälpte att skrapa snö av bilen och så inleddes en lång vänskap, minns Elisabeth Rehn

FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan och dåvarande försvarsminister Elisabeth Rehn i augusti 1997.Bild: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Mänsklighet, och en särskilt varm humor, är det som kantar Elisabeth Rehns minnen av Kofi Annan. Rehn utnämndes till flera FN-uppdrag under hans tid, något som formade hennes livsbana. Sista gången hon träffade honom var det i Helsingfors i fjol.

Elisabeth Rehn var försvarsminister då hon kom i kontakt med Kofi Annan, som bland annat lett FN:s fredsbevararoperationer innan han blev FN:s generalsekreterare 1997.

I samband med ett möte mellan de nordiska försvarsministrarna passade Rehn på att bjuda in honom som talare. Han kom redan dagen innan för att kunna ströva i Helsingfors och se på antikviteter.

– Vi åt tillsammans på Bellevue på Skatudden och jag följde honom tillbaka till hotellet, minns Rehn.

Det var en smällkall dag, så Annan fick hjälpa till med att skrapa Rehns bil innan de skildes åt, och Annan konstaterade att "Finland måtte vara det enda land där han kan ströva runt med en försvarsminister på gatorna i november", berättar Rehn.

– Han var en verklig ledare. Fast och god, men med en sådan humor och värme, säger Rehn, som sänder sina kondoleanser till de anhöriga.

Kofi Annan dog på lördagen på ett sjukhus i Schweiz, 80 år gammal. FN:s förre rättschef Hans Corell säger till TT att han haft kontakt med Annan för elva dagar sedan, och att han då talat om lunginflammation.

Annan har tre barn. Hans hustru är den svenska juristen Nane Annan.

– Han imponerade speciellt för att han verkligen tänkte på människorna, på offren i konflikter. Det handlade inte bara om att sitta i loger med potentater utan han brydde sig om människornas öden, säger Rehn som beskriver Annans bortgång som en stor förlust.

Annan utnämnde Rehn att leda polisoperationen UNMIBH i Bosnien-Hercegovina 1998-1999, ett FN-uppdrag som skulle åtföljas av åtskilliga.

– Han fick faktiskt kämpa för den utnämningen. USA tyckte inte att en kvinna passade för att leda 2 000 poliser, säger Rehn och tillägger att Annan på sätt och vid format också hennes liv.

Kofi Annan och Förenta Nationerna tilldelades Nobels fredspris 2001 med motiveringen att organisationen under hans ledning skapat en bättre organiserad och fredligare värld. Å andra sidan upplevde Annan motgångar också. USA:s anfall mot Irak utan FN:s beslut, och de uppdagade skandalerna med sexuella övergrepp inom fredsoperationer.

Rehn beskriver hans tid i FN som en tid som definierades av en annorlunda global situation än i dag.

– Det fanns mera uppskattning för FN, och det berodde på att stormakternas ledare hade en större hänsyn för världens bästa och inte bara sitt lands eget bästa.

"Det var typiskt för Kofi"

Kofi Annan var inte heller en person som undvek svåra situationer eller motgångar, säger Rehn. Hans medlingsuppdrag i Syrien var ett sådant exempel, något de också samtalade om både under privata träffar när de råkade vara i New York samtidigt, och senare framför kameran när Kofi Annan var gäst i tv-programmet Elisabeth möter.

– Han sade åt mig att han var medveten om att det var något av ett "mission impossible". Han stöddes inte heller tillräckligt starkt från FN:s säkerhetsråd. Men – och det här var typiskt för Kofi – om det fanns ens en glimt av hopp och att av att kunna hjälpa till så ansåg han att man inte av egna bekvämlighetsskäl ska låta bli.

Ringde oroad till Kyrkslätt

Trots att generalsekreteraren beredde tid för möten med Rehn var det ett möte som blev inställt. Rehn hade ett par dagar före avresa till New York plockat vinbär hemma i Kyrkslätt och var på väg från trädgården mot trappan då hon blev biten av en huggorm.

– Benet svällde upp, och jag var tvungen att kontakta staben och annullera mötet. Kort efter det ringde telefonen och det var Kofi Annans sammetslena röst. Vi är så oroliga för dig Nane och jag, sade han, och påpekade att det var märkligt, att han skickat mig till alla världens farliga konflikter och så blir jag ormbiten i min egen trädgård.

Kofi Annan har besökt Finland flera gånger. Han har varit gäst bland annat hos president Tarja Halonen och hos president Martti Ahtisaaris organisation CMI. Han var senast i Helsingfors för ett drygt år sedan, i maj 2017, då han deltog i en träff med The Elders, en grupp av äldre statsmän som bildades av Nelson Mandela 2007 och där fredspristagaren Martti Ahtisaari är medlem.

På tillställningen på Nationalteatern i fjol bredde Annan ut armarna och hälsade Rehn med en kram. Det var den sista gången de sågs.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00