Knutbypastorerna tar plats i rätten

Nu inleds huvudförhandlingen mot tre tidigare pastorer i den uppmärksammade Filadelfiaförsamlingen i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en tidigare pastor i den omtalade Knutbyförsamlingen har åtalats för brott mot andra medlemmar. Nu ska Uppsala tingsrätt pröva anklagelserna om den bestraffande våldskultur som enligt åklagaren rådde inom gruppen.

Åtalet lämnades in till Uppsala tingsrätt förra våren, och i dag klockan 09.00 inleds den huvudförhandling där anklagelserna mot de tre tidigare pastorerna ska prövas.

Förhandlingen väntas dra mycket uppmärksamhet till sig, men frågan är om åhörare kommer att kunna följa den. Åklagaren Liselott Herschend har nämligen begärt att allt utom genomgång av åtal och inställningar ska hållas bakom stängda dörrar, eftersom identiteterna på den unga kvinnan och två andra personer i målet med koppling till henne är sekretessbelagda. Enligt åklagaren finns risk att någon inblandad kan råka säga deras namn, och att identiteterna därmed röjs. Rätten kommer att ta ställning till den frågan under dagen.

Drog i håret

Åsa Waldau, som i dag har ett annat efternamn, har åtalats för misshandel mot sex församlingsmedlemmar. En kvinna ska exempelvis ha fått sitt huvud dunkat mot ett skåp och blivit dragen i håret så tussar lossnade. En annan kvinna har vittnat om hur hon blivit biten i ansiktet och fått en gaffel stucken i handen. Åsa Waldau förnekar brott. Hennes advokat Ester Andersson Zandvoort har avböjt att kommentera.

De två andra åtalade är tidigare pastorn Peter Gembäck och en 49-årig man, också han pastor i församlingen.

Bad om förlåtelse

Peter Gembäck anklagas för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa. Han erkänner gärningarna.

Den 49-årige mannen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning då han genomfört samlag med en då 17-årig flicka. Mannen "utnyttjade sin särställning i ett trossamfund samt NN:s ungdom och utsatthet", står det i stämningsansökan. Enligt stämningsansökan förnekar mannen brottsanklagelserna men i förundersökningen ingår ett brev som mannen skickat till den unga kvinnan där han ber henne om förlåtelse för övergreppen.

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person – nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning