Misstänkt terrordåd i Paris: Lärare som visade Muhammedbilder knivmördades

Fransk polis vaktar gatan i Éragny utanför Paris efter att den misstänkta gärningsmannen skjutits till döds på fredagen. Bild: Abdulmonam Eassa/Lehtikuva-AFP

En historielärare har knivmördats i en Parisförort. Mannen fick huvudet avskuret, och händelsen utreds av franska åklagare som ett terrorbrott.

Angriparen sköts ihjäl av polisen efter dådet, som inträffade omkring klockan 17 på fredagen. Han hade då hotat polisen med ett knivliknande föremål.

Det handlar om "ett mord med koppling till en terrororganisation", uppger åklagarmyndighetens antiterrorenhet.

Incidenten uppdagades på fredagseftermiddagen vid skolan Bois-d'Aulne i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, strax nordväst om Paris. Den som slog larm hade då sett en person som betedde sig misstänkt.

Enligt uppgifter till tidningen Le Parisien var offret lärare i historia och geografi. Han ska precis innan attentatet ha hållit ett föredrag om yttrandefrihet och Muhammedkarikatyrer, vilket får polisen misstänka att mordet är terrorrelaterat, skriver tidningen Le Monde.

Angriparen sköts till döds av polisen i intilliggande Éragny. Det terrormisstänkta mannen undersöktes därefter av bombtekniker efter misstankar om att han hade på sig en sprängväst, enligt Le Monde.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin avbryter sin resa till Marocko och återvänder till Paris, skriver BBC. Han och premiärminister Jean Castex ska nu vara på väg till brottsplatsen.

Frankrike har skakats av en rad terrordåd som utförts av islamistiska extremiströrelser. 2015 attackerades satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion i Paris efter att ha publicerat Muhammedkarikatyrer. Tolv människor dödades. En rättegång inleddes nyligen mot flera personer med misstänkt koppling till attacken.

I samband med att rättegången inleddes återpublicerade Charlie Hebdo de omstridda Muhammedkarikatyrerna.

I slutet av september i år attackerades flera personer av en man beväpnad med köttyxa utanför Charlie Hebdos tidigare lokaler i huvudstaden. Två journalister skadades vid angreppet. Angriparen som enligt åklagaren drevs av extremistiska motiv, trodde att satirtidskriften fortfarande hade sin redaktion på platsen och ska ha planerat att tända eld på den.

En särskild åklagare har kopplats in i fallet som verkar ha islamistiska förtecken. Bild: Abdulmonam Eassa/Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning