Knivdådet i Haga: Förövaren fortfarande på fri fot – brodern häktad

Polisen har förhört både de vuxna och barnen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Polisen har förhört kvinnan som blev knivhuggen av sin ex-man på gatan i Haga i söndags.

På onsdagen meddelade polisen att Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi, som misstänks för knivhuggningen i Haga i söndags, är häktad i sin frånvaro. Enligt Helsingfors tingsrätt är han på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och dråpförsök.

Även hans bror som är född 1990 är häktad, misstänkt för delaktighet till mordförsök.

Enligt kriminalkommissarie Pekka Hätönen har Helsingforspolisen nu en uppfattning om händelseförloppet.

– Attacken riktade sig främst mot ex-frun och det var hon som fick de största skadorna.

Broderns andel i det hela hänger ihop med hur dådet planerats.

– Vad vi vet var brodern inte på plats när knivdådet skedde. Nu är frågan om hans roll kan ha varit att uppvigla till brott eller om han varit delaktig i att planera det, säger Hätönen.

I söndags knivhögg Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi sin ex-hustru och hennes vän, och skadade sina tre barn i Haga i Helsingfors. På Santavuorivägen erbjuder det privata företaget Ankkuri bland annat barnskyddstjänster. Al-Hmedavi uppges ha träffat sina barn före knivhuggningen.

Den 8 februari i år utfärdade tingsrätten i Helsingfors ett besöksförbud. Enligt förbudet får Al-Hmedavi inte träffa ex-frun eller kontakta henne. Det är också förbjudet att följa efter henne. Ett brott mot besöksförbud kan ge böter eller upp till ett års fängelse.

Det första besöksförbudet utfärdades i februari fjol, efter att Al-Hmedavi misshandlade barnens mamma och hon flydde till ett skyddshem. I januari i år dömde Västra Nylands tingsrätt Al-Hmedavi till sex månaders villkorligt fängelse för misshandeln, och polisen utreder två andra fall av brott mot besöksförbudet.

Rättegången om misshandeln handlade om hur Al-Hmedavi slog sin dåvarande hustru med ett paraply tills det gick sönder i maj 2017. I februari i fjol han slog henne i ansiktet med bland annat knytnäven, ett nyckelknippe och en elsladd.

Familjen kom från Irak till Finland som asylsökande 2015 och har beviljats asyl.

I samband med en av rättegångarna framgick det att kvinnan var 14 år när paret ingick äktenskap 2007.

Al-Hmedavis identitet är offentlig eftersom polisen gått ut med en efterlysning.

Kvinnan, hennes vän och de tre barnen har enligt honom alla skrivits ut från sjukhuset. Huruvida pappan uttryckligen försökte skada barnen och hur attacken gick till i detalj vill Hätönen inte uttala sig om eftersom den misstänkte Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi fortfarande är på fri fot. Al-Hmedavi är efterlyst och polisen och gränsbevakningen har informerats.

– Vi får hela tiden tips om saken.

Är det sannolikt att han har lämnat landet?

– Alla alternativ är öppna.

Eftersom knivattacken skedde efter ett övervakat möte mellan pappan och barnen har det väckt frågor om säkerhetsarrangemangen i fall där den ena föräldern är hotfull. Pekka Hätönen säger att polisen nu fokuserar på mordutredningen och inte alls tagit upp barnskyddsfrågan.

Besöksförbud förnyades

En färsk dom om besöksförbud från Helsingfors tingsrätt visar att Al-Hmedavis ex-hustru varit rädd för att han ska skada henne eller till och med döda henne.

Domstolen beslöt att förnya det besöksförbud som gavs året innan, och som Al-Hmedavi misstänks ha brutit mot. Mannen har vid flera tillfällen varit på samma ställe som ex-hustrun och bland annat hotat att fimpa i kvinnans ansikte och förstöra hennes utseende, enligt kvinnans utsago.

Enligt henne kunde Al-Hmedavi inte acceptera att hon var ute utan huvudduk. Det här ska han också ha informerat kvinnans släktingar i Irak om, vilket ska ha lett till att hon blivit utesluten ur klanen.

Ex-makarnas historier i tingsrätten går kraftigt isär. Enligt Al-Hmedavi var det kvinnan som kontaktade honom, och att hon bland annat kommit fram och skällt ut honom i köpcentret Itis i östra Helsingfors.

Tingsrätten valde att tro på kvinnans berättelse. Hayder Al-Hmedavi har överklagat domen, men ett besöksförbud är i kraft till en högre instans meddelar annat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning