Knasiga vuxna experter roar

COOLA SUPERHJÄLTAR. Pasi Lappalainen och Päivi Rissanen undervisar i flygandets konst. Bild: Tomi Suovankoski

Pasi Lappalainen och Päivi Rissanen är två sympatiska och lite knasiga föreläsare som ska undervisa lågstadieeleverna i flygandets konst.

Lentämisen alkeet (Flygandets abc)

Text, regi: Pilvi Porkola. Visualisering: Milla Martikainen. Musik: Jusa Porkola. Koreografi: Sonya Lindfors.

På scenen: Pasi Lappalainen och Päivi Rissanen.

Totemteaterns premiär 17.1.

Totemteatern är känd för att servera barnpubliken konstnärligt ambitiös scenkonst. Efter fjolårets geniala föreställning Sattumia ja sivupolkuja (Slumpar och sidospår) där dramatikern Tuomas Timonen virtuost trollade med det finska språket, är det performancekonstnären Pilvi Porkolas föreläsningsföreställning som står i tur.

Lika upprymmande som Sattumia ja sivupolkuja är Lentämisen alkeet (Flygandets abc) inte riktigt. Föreställningen saknar det starka deltagande elementet som präglade Timonens pjäs och som ställvis gav upphov till en nästan euforisk stämning i skolgympasalen.

Men visst har Pilvi Porkola skapat en charmig, rolig och smart turnéföreställning. Framför allt verkar den gå hem hos de yngre lågstadieeleverna och de vuxna i salen.

Föreställningen utgår ifrån den stora, allmänmänskliga drömmen om att kunna flyga. Porkola närmar sig temat med ett gravallvar på samma gång som hon på ett festligt sätt gör narr av vuxen auktoritet.

Pasi Lappalainen och Päivi Rissanen är två sympatiska och lite knasiga föreläsare som ska undervisa lågstadieeleverna i flygandets konst. Det här sker genom både matematiska modeller och praktiska övningar där publiken bland annat får ta del av olika flygtekniker.

Porkola använder sig av enkla men fyndiga regigrepp för att levandegöra "teorin", till exempel illustreras luftströmmar med hjälp av ett par hårtorkar som får små tunna fruktpåsar att magiskt sväva ovanför skådespelarnas huvuden.

Koreografen Sonya Lindfors har skapat en cool, hiphopinspirerad danssekvens som utgör ett välkommet avbrott i föreläsningen. Det loja och kaxiga rörelsespråket, skådespelarnas färgsprakande superhjältekostymer och Jusa Porkolas naiva musik för tankarna till hiphopduon Outkast.

Flygandets abc kommer att turnera på svenska senare i vår, då i Annina Enckells översättning.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03