Knarkkungen "El Chapo" blir inlåst resten av livet – nu faller domen

Joaquín "El Chapo" Guzmán visas upp efter gripandet 2016, sedan han lyckats med en spektakulär flykt från ett mexikanskt fängelse genom en dold lucka som ledde till en 1,5 kilometer lång tunnel. Arkivbild. Bild: Eduardo Verdugo/TT-arkiv

Med brutala medel byggde han upp och drev ett av världens mäktigaste knarkimperium. Nu kommer Joaquín "El Chapo" Guzmán få tillbringa resten av livet i fängelse i USA.

Den 62-årige mexikanske drogkartelledaren döms av en federal domstol i New York till livstids fängelse plus 30 år. Han ska även betala böter på 12,6 miljarder dollar – en summa som baseras på det beräknade värdet av de droger som under Guzmáns ledning smugglats in och sålts i USA.

Vittnesmålen under den närmare tre månader långa rättegången tidigare i år gav en sällsynt inblick i Sinaloakartellens verksamhet. Juryn fick bland annat lyssna till berättelser om kallblodiga mord på rivaler, spektakulära smuggelmetoder, uppgifter om mutor ända upp på regeringsnivå i Mexiko och detaljer om Guzmáns rymning från ett högsäkerhetsfängelse 2015.

Tio åtalspunkter

Knarkbossen befanns skyldig på samtliga tio åtalspunkter. Nu fastställs straffet av domaren i målet, Brian Cogan.

"Den överväldigande bevisningen vid rättegången visade att den åtalade var en skoningslös och blodtörstig ledare för Sinaloakartellen", skriver åklagarna i ett pm till Cogan.

Där yrkar de, utöver det väntade livstidsstraffet, på ytterligare 30 års fängelse för Guzmán samt vite på 12,7 miljarder dollar – en summa som baseras på det beräknade värdet av de droger som under Guzmáns ledning smugglats in och sålts i USA.

Dödsstraff har inte varit aktuellt, i enlighet med det avtal enligt vilket Guzmán utlämnades från Mexiko till USA efter att han greps 2016.

Svårt spåra pengarna

Åklagarna begär även att skadestånd ska betalas ut till de offer som överlevt "El Chapos" mordplaner och har kallat en av dessa personer att vittna under dagens domstolssammanträde.

Guzmáns advokat Jeffrey Lichtman har dock beskrivit alla ersättningsanspråk som rena fantasier.

– Regeringen har inte lyckats lokalisera en enda dollar av hans (Guzmáns) tillgångar, sade Lichtman nyligen i en intervju, som svar på åklagarnas yrkanden.

Begärde ny rättegång

Den 61-årige maffiabossen begärde i mars en ny rättegång. Hans advokater argumenterade att jurymedlemmarna följt medierapporteringen om fallet och därmed kunde ha påverkats av annat än det som framkom under själva rättegången.

Domstolen i New York avslog dock begäran med hänvisning till att Guzmán hade dömts i vilket fall som helst på grund av mängden av bevis som presenterades under rättegången.

Fakta

Joaquín Guzmán

Joaquín Guzmán föddes 1957 i den mexikanska delstaten Sinaloa. Han kom från en lantbrukarfamilj och hans första kontakt med narkotikahandeln var när han jobbade på marijuana- och opiumvallmofält.

Senare fungerade han som en slags lärling hos Miguel Angel Félix Gallardo, "Gudfadern", som ledde den ökända Guadalajara-kartellen.

I slutet av 1980-talet bildade Joaquín Guzmán sin egen kartell, Sinaloa. Med tiden kom den att bli en av de största inom narkotikasmugglingen till USA.

2009 hamnade Guzmán på Forbes lista över världens rikaste personer, med tillgångar som uppskattades till över en miljard dollar. Han ströks senare från samma lista sedan tidningen konstaterat att det var för svårt att skapa sig en bild av storleken på tillgångarna.

Överlevde ett mordförsök från ett rivaliserande gäng 1993, men greps samma år och dömdes till 20 års fängelse i Mexiko.

Rymde för första gången 2001 och använde de 13 år som han var på flykt undan rättvisan för att ytterligare befästa sitt knarkimperium. Greps på nytt 2014, fängslades – men rymde igen 2015. Greps slutligen i januari 2016 och utlämnades året därpå till USA.

Smeknamnet "El Chapo" betyder ungefär "kortis" på spanska.

Källa: BBC, Reuters

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning