Knapp finalmiss och nytt rekord – HIFK-duon nöjd med JVM

Viivi Lehikoinen missade VM-finalen med ynka två hundradelar. Men hon är nöjd, precis som Nea Mattila som igen putsade sitt personbästa på det häckprydda banvarvet.

Då Viivi Lehikoinen löpte i mål som trea på tiden 57,70 kändes det som att hon hade andra foten i finalen. Men nivån på damernas 400 meter häck var stenhård och polskan Natalia Wosztyls rekordlopp knuffade Lehikoinen utanför de åtta bästa med bara två hundradelar.

Lehikoinen såg ändå det stora positiva i utgången: hon putsade sitt säsongsbästa med sex tiondelar och löpte karriärens nästsnabbaste häcklopp.

– Man måste alltid vara nöjd då man i ett sådant här läge löper säsongens bästa tid. Jag slösade lite energi då jag var tvungen att ta långa steg då jag körde med 15 steg. Det var inte så avslappnat och i slutet kunde jag inte slåss om finalplatsen. Men jag är helt nöjd, det här var ingalunda ett misslyckande, säger Lehikoinen.

Niondeplatsen i U20-VM är definitivt en prestation som heter duga. Speciellt då Lehikoinen inte haft den bästa möjliga träningssäsongen.

– Det känns bra. Jag hade inte kunnat förbereda mig eller löpa bättre och jag skulle inte ändra på något, säger HIFK-löparen.

Tiden 57,70 bådar gott för resten av friidrottssommaren. Inte bara för att tiden är exakt den samma som EM-kvalgränsen till Berlin. Lehikoinen kan ivrigt blicka framåt – redan nästa vekca är det dags för Kalevaspelen.

– Det lämnade en hunger inför Kalevaspelen. Jag blev av med pressen här. Det var mentalt tufft att tävla här då säsongen inte varit den bästa, säger Lehikoinen.

Mattila i magisk rekordform

I Kalevaspelen har Lehikoinen en mycket bekant ny rival – om föreningskompisen Nea Mattila beslutar att löpa 400 meter häck i stället för 400 meter slätt i Jyväskylä. Mattila hyvlade ytterligare 56 hundradelar från sitt personbästa i VM-semifinalen och hon kom 13:e i slutresultaten. Nu lyder rekordet 58,26 i motsats till 59,57 som det ännu var för några dagar sedan.

– Det här gick bättre än jag planerat. I dag följde jag inte någon noggrann plan men det gick bra ändå, säger Mattila glatt.

Mattila löpte på yttersta banan och märkte först på upploppet att hon kämpar om en tredjeplats i sitt heat.

– Åttondebanan är lite sådan att man inte vet vad som händer. När jag kom ut ur sista kurvan hörde jag att publiken ropade mitt namn och då sprang jag ännu hårdare, säger Mattila.

Mattila är en rätt färsk häcklöpare som tidigare specialiserat sig på det släta banvarvet men nu känns det mer och mer som om hon hittat en ny paradgren.

– Det ser ut som att jag ännu har mycket att utvecklas i då rekordet redan nu kommit så här mycket neråt. Månne vi inte nu börjar jobba på häcklöpningen.

Mattila har ännu inte bestämt sig vilka sträckor hon löper i Kalevaspelen. Om jag löper häcken så är målet att komma under 58 sekunder.

En tid under 58 sekunder kan redan vara nära FM-guld.

– Om det blir guld så är det en kul bonus, säger Mattila som haft en alldeles kanon säsong.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig något sådant här!

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning