Klyschor och kuslig stämning

Jakob Oftebro och Ingvild Holthe Bygdnes smutsas ner under sin jakt på en seriemördare i nordöstligaste Norge. Bild: Tom Balgaard, NRK

Den norska kriminalserien Monster kompenserar bekanta ingredienser med en stämning som gör den speciell.

Monster sänds i Yle Fem måndagar kl. 22.00.

Poliskvinnan Hedda Hersoug (Ingvild Holthe Bygdnes) flyttar från den stressiga storstaden tillbaka till sin hembygd. Där blir det inte alls det lugnare tempo som hon hoppats på, i stället börjar folk försvinna och mördas varvid värsta polisjakten på en misstänkt seriemördare drar i gång. Som arbetspartner får Hedda en manlig polis (Jakob Oftebro) söderifrån som inte är någon prydnad för sin kår och som hon inte kommer överens med.

Handlingen utspelar sig på en fiktiv ort i nordöstra Norge; serien är inspelad på Varangerhalvön i Finnmark. Dessa karga och mäktiga trakter befolkas av speciella typer – mer nordisk noir går det knappast att bli. I bygden pågår en hel del mystiskt: en religiös sekt har sina ritualer, en knarkliga är i farten, och tonårstjejerna har ett farligt maktspel sinsemellan. Det är heller inte första gången som folk försvinner i trakten: Heddas egen mamma gjorde det för trettio år sedan.

Det är med andra ord en hel del återanvända ingredienser i den sjudelade norska kriminalserien Monster (NRK 2017). Men med tanke på att man sett det mesta i någon variant tidigare är det ändå inte så klyschigt som man skulle kunna befara. Att vara ny och egen i kriminalseriegenren är inte heller det lättaste; snarare än att vara originell är väl utmaningen att gjuta liv i genrekonventionerna.

Monster lever inte upp till sina uppenbara förebilder som True Detective eller Top of The Lake men är ändå intressantare än mycket annat i genren. Dess främsta styrka är den speciella, krypande stämning den bygger upp, där det ödsliga landskapet och de fullsnygga Kaurismäki-miljöerna ramar in handlingen. Även om det inte är något Twins Peaks är det underligt på ett bra sätt. Trots att premissen kan verka nött är det kanske ändå inte så märkligt att manuset vann European Script Awards som den mest nyskapande serien 2017. Möjligen säger detta också något om hur formaterade tv-serier är i dag och hur lite det krävs för att något ska betraktas som nyskapande.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03