Klubbar, kvinnor och Donner

Bild: Wilfred Hildonen

Jag har bestämt mig för att bojkotta föreningar och klubbar som med reaktionära argument förbjuder kvinnor medlemskap

I höstas var jag inbjuden till den anrika Reform Club i London för att hålla föredrag. Förutom klädkoden (slips!) var det hela helt angenämt. Jag fick då höra att man inte samarbetade med klubbar utomlands som vägrade kvinnor medlemskap. Därför blev jag lite förvånad över att Suomalainen Klubi i Helsingfors förekom bland dess samarbetspartner. Jag hade tidigare anmodats att söka medlemskap i denna klubb, bland annat därför att far och farfar varit medlemmar. Jag fick nu bekräftelse på vad jag visste, att den finska klubben inte godkände kvinnor, och kunde därför lägga medlemsansökan åt sidan. Med någon egendomlig kosmetik har den finska klubben kunnat samarbeta med britterna för att man välkomnade kvinnliga medlemmar av Reform Club!

Jag måste medge att jag en tid var medlem av Börsklubben i Helsingfors. Men jag har bestämt mig för att bojkotta föreningar och klubbar som med reaktionära argument förbjuder kvinnor medlemskap. De har ingenting i vårt demokratiska samhälle att göra.

Jörn Donner författare, feminist, Helsingfors

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33