Klopp pikar Chelsea för miljardsatsningen

Kai Havertz. Bild: Martin Meissner/Lehtikuva

Chelsea har köpt spelare för 230 miljoner euro för att utmana om Premier League-titeln.Den typen av utsvävningar är inget för mästarklubben Liverpool, med tanke på coronakrisen, säger tränaren Jürgen Klopp.– Vi lever i en värld fylld av osäkerhet. Men för en del klubbar verkar den osäkerheten vara mindre viktig, säger Klopp till BBC.

Sedan ligatiteln 2017 har Chelsea inte varit riktigt nära att utmana om förstaplatsen i Premier League-fotbollen. Förra säsongen slutade Londonlaget fyra, hela 33 poäng bakom Liverpool.

För att åter slåss om mästarpokalen (och kanske för att klubben var belagd med värvningsförbud 2019) har man under sommaren satt på sig de stora spenderarbyxorna. Chelsea har lagt 230 miljoner euro på namn som Timo Werner (RB Leipzig), Kai Havertz (Bayer Leverkusen), Ben Chilwell (Leicester) och Hakim Ziyeh (Ajax). Dessutom har man tagit in den brasilianske backstjärnan Thiago Silva från PSG på fri transfer, samtidigt som det ryktas om att fler värvningar är på gång.

Liverpool har valt ett annat angreppssätt under tiden som transferfönstret stått öppet. Hittills har endast backen Kostas Tsimikas tagits in från Olympiakos för 13 miljoner euro.

Svårt att samla stjärnorna

Med tanke på rådande tider och osäkerheten under den pågående coronapandemin, är det ett rimligt förhållningssätt, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp inför lördagens premiär mot Leeds.

– För en del klubbar verkar den där osäkerheten vara mindre viktig, klubbar som ägs av andra länder eller av oligarker. Men vi är en annan typ av klubb, säger Klopp till BBC.

Det är en tydlig passning till inte minst Chelsea, som ägs av den ryske miljardären Roman Abramovitj. Klopp är inte heller övertygad om att Chelseas köpfest är den nödvändigtvis bästa taktiken.

– De har värvat många spelare och det kan såklart vara en fördel för dem, men det innebär att de måste spela ihop sig som lag på ganska kort tid. Man kan inte bara köpa de elva bästa spelarna i världen och tro att de veckan därpå kommer att bjuda på tidernas bästa fotboll. Så på det sättet har nog vi en fördel, säger Klopp.

Räds inte pressen

Chelseas tränare Frank Lampard räds inte pressen som kommer av de många förstärkningarna. Att ta hem titlar – liksom att vinna matcher som den mot Brighton på måndag – hör till en Chelseatränares vardag. Men han är medveten om att framgången kan ta tid att uppnå.

– Vi har anledning att vara förväntansfulla men vi måste också ta med i beräkningen att vi måste jobba med de nya spelarna – mitt jobb är att få dem att smälta in, säger Lampard.

– Tyvärr har det varit en söndertrasad försäsong för alla, och när man tar in nya spelare måste man därför jobba väldigt hårt och väldigt snabbt. Det kommer vi att göra.

Känga till City

Jürgen Klopp är dock inte ensam om att kritisera de rikare klubbarnas beteende på transfermarknaden. I en intervju med sajten joe.co.uk skickar Tottenhams tränare José Mourinho en illa dold känga till Manchester City.

På frågan om han skulle vilja värva den argentinske superstjärnan Lionel Messi från Barcelona – Messi vill lämna klubben, men har en utköpsklausul osannolika 700 miljoner euro– svarar Mourinho:

– Nej, inte till Tottenham. Vi respekterar de finansiella fair play-reglerna här i Tottenham. Han kan bara gå till en klubb som inte respekterar dem, säger Mourinho.

Portugisen har tidigare varit starkt kritisk till hur vissa klubbar, i synnerhet Manchester City, struntar i Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) finansiella fair play-regler (FFP) och spenderar mer än tillåtet.

Mourinho kallade det "en katastrof" när idrottens skiljedomstol i somras mildrade en Uefadom mot Manchester City, som hade stoppat klubben från spel i Europa under två år. Nu blev det i stället bara böter för City, som sedan 2008 ägs av shejk Mansour, en medlem i Abu Dhabis kungafamilj.

– Det här är slutet för FFP. Det är lika bra att öppna cirkusdörren och låta alla komma och gå som de vill, sade Mourinho då.

Lördag 12 september:

14.30: Fulham–Arsenal

17.00: Crystal Palace–Southampton

19.30: Liverpool–Leeds

22.00: West Ham–Newcastle

Söndag 13 september:

16.00: West Bromwich–Leicester

18.30: Tottenham–Everton

Måndag 14 september:

22.00 Sheffield United–Wolverhampton

22.15: Brighton–Chelsea

Burnley–Manchester United och Manchester City–Aston Villa är sedan tidigare uppskjutna på grund av Manchesterklubbarnas Europaspel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning