Klopp hyllar Haaland: "Underbar spelare"

Erling Braut Haaland jublar efter ett av sina tre mål i Salzburgs 6–2-kross av Genk i Champions League-premiären. Härnäst väntar bortamöte med Liverpool. Arkivbild Bild: Joe Klamar/Lehtikuva-AFP

Erling Braut Haalands hattrick i den första omgången av Champions League-gruppspelet gav eko i fotbolls-Europa.Liverpools tränare Jürgen Klopp är förvarnad – och full av beundran för den norske 19-åringen.– Han är en underbar spelare, säger Klopp inför Liverpools möte med Salzburg.

Salzburg hade inte spelat i ett Champions League-gruppspel sedan hösten 1994. Och 25 års väntan fick en rejäl urladdning för två veckor sedan när 190 centimeter lång norsk dynamit stormade fram. Ja, Erling Braut Haaland var namnet på allas läppar sedan den 19-årige supertalangen gjort hattrick redan efter 39 minuters spel i det som sedermera blev en 6–2-kross mot Genk.

Inget ont om Genk, men härnäst höjs förstås ribban för Haaland och Salzburg. Och det rejält. Detta då den regerande Champions League-mästaren Liverpool väntar på Anfield.

"Grattis"

Och hemmatränaren Jürgen Klopp strösslade alltså med lovord över Haaland.

– Norge har många bra fotbollsspelare. Grattis, framtiden för norsk fotboll är säkrad. Han är en underbar spelare. Han är ung och har ett rejält självförtroende. Han ser ut veta precis vad han gör på planen. Han är alltid på rätt plats vid rätt tillfälle och redo att ta sig an nästa utmaning, säger Klopp till norska TV2.

Klopp blev sedan tillfrågad om det finns en plan för hur Haaland ska stoppas.

Svaret:

– Ja. Men du måste vänta till i morgon (onsdag) för att kunna lista ut det.

"Salzburg kommer överraska"

För Klopps del är det nog säkrast att det finns en Haalandberedskap. För även om Liverpool har gått som tåget i ligaspelet – 1–0 borta mot Sheffield United i helgen var sjunde segern på lika många omgångar – blev det 0–2 borta mot Napoli i Champions League-premiären. Poängtapp mot Salzburg skulle med andra ord göra höstens gruppspel till en klurig historia för "Pool".

– Det kommer bli en tuff match. Salzburg kommer att överraska många. De spelar på ett sätt som är gjort för att överraska de stora lagen, säger Klopp.

Annorstädes är det annars Camp Nou som drar till sig blickarna på onsdagskvällen. Där tar hemmalaget Barcelona sig an Inter, som under nye tränaren Antonio Conte har inlett med sex raka segrar i Serie A. I Champions League-premiären mot Slavia Prag blev det emellertid bara 0–0 för den blåsvartrandiga Milanoklubben – samma resultat som Barcelona fick med sig hem från Dortmund.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning