Klokt när barnen spår framtiden

UNGT PERSPEKTIV. Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo delar med sig av både dystra och hoppfulla framtidsscenarier i föreställningen No(s) Futurs. Bild: Saara Autere

No(s) Futurs

Regi: Timo Fredriksson och Anna-Maija Terävä. Ljus: Pekka Pitkänen. Ljud: Markus Heino. Video: Markus Heino och Siegfried Marque.

På scenen: Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo.

Premiär på Mad House i Södervik 18.3.

Hurraa!-festivalen som riktar sig till barn och unga inleddes i lördags med föreställningen No(s) Futurs, ett samarbete mellan performancegruppen Oblivia och en handfull elva- till trettonåringar vid Rudolf Steinerskolan i Helsingfors. Det är också fråga om ett internationellt projekt där barn och konstnärer från Brasilien, Rumänien och Finland samarbetat kring temat framtid.

På Mad Houses scen i Södervik står Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo. Under en timmes tid får publiken chansen att ta del av deras syn på framtiden, både hoppfulla och nedstämda scenarier där krig och miljöförstörelse utgör hoten, medan veganism och global solidaritet presenteras som möjliga vägar ur krisen. Klokt, sympatiskt och finstämt!

Videoklipp, musik och koreografi ger föreställningen, regisserad av Timo Fredriksson och Anna-Maija Terävä, en drömsk inramning. De unga har nerv och närvaro på scenen, medan texten de format besitter humor, fantasi, en poetisk udd och en allvarlig klarsyn på samhällsproblemen som de vuxna även borde se och diskutera.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning