Sommartider hej hej – eller? Nu vrids klockorna igen en timme framåt, men inte utan protester: "löjlig reglering"

Klockorna ska vridas fram klockan tre i natt. Bild: Mostphotos

Ett medborgarinitiativ i Finland vill slopa sommartid, och det vill också en namninsamling i Europaparlamentet och utrikesminister Timo Soini (Sannf).

– Det klagas ofta på politiska strider. Nu kunde partierna för en gång skull vara av samma åsikt. Låt oss förpassa det här klockvridandet till historien. Det ska inte hänga på Sannfinländarna, säger Timo Soini i ett pressmeddelande, där han kallar klockvridandet för onödig reglering och en kompromiss där ingen får det den vill.

Det blir sommartid i Finland igen natten mellan lördag och söndag, då klockorna vrids framåt en timme.

Sommartiden införs i hela EU samtidigt så tidsskillnaden mellan till exempel Sverige och Finland är densamma. I Ryssland följer man däremot normaltiden.

Men enligt Keskisuomalainen gryr protesterna mot sommartid också i EU. Europaparlamentariker Henna Virkkunen (Saml, EPP) säger till tidningen att den tyska parlamentarikern Herbert Reul håller på att samla namn till en motion om att slopa sommartid.

Enligt Virkkunen är det ändå sannolikt att det inte händer något, eftersom kommissionen inte velat lägga fram ett förslag om ärendet. En debatt har ändå förts i parlamentet.

– Det behövs mer politisk press för att ärendet ska gå framåt. Medlemsländer och medborgarna borde också aktivera sig, om de anser att direktivet om att ställa om klockorna ska slopas. I parlamentet är vi sommartidskritiker i minoritet, säger Virkkunen till tidningen.

Aktivitet finns i Finland också, eftersom det finns ett medborgarinitiativ om att slopa sommartid. Det har fått över 28 000 stödförklaringar, men kräver 50 000 för att nå riksdagen.

Klockorna ska flyttas framåt en timme klockan tre natten mellan lördag och söndag.

Den förlorade timmen kommer tillbaka sista söndagen i oktober, när visarna flyttas bakåt med en timme.

Tycker DU sommartiden borde slopas? Svara på vår Twitterfråga!

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03