Klockorna ringer för offren i Aleppo

Initiativ. Det är i församlingen i Berghäll som man tagit initiativet att låta klockorna ringa. På bilden Berghälls kyrka.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ungefär 30 kyrkor i Finland kommer att ringa i klockorna varje eftermiddag fram till FN-dagen 24.10. Med det här vill man hedra offren i Aleppo.

Bakom initiativet står församlingen i Berghäll i Helsingfors. Kyrkklockorna kommer från och med i dag att ringa till minnet av de syriska offren kl. 17 varje eftermiddag i tolv dagar.

– Klockorna ringer alltid vid begravningar efter att liket bärs ut. I Aleppo pågår krigsförbrytelser och en begravning utan ett slut. Klockorna ringer och påminner oss om förödelsen. Dessutom ger ringningen tröst, säger Berghälls kyrkoherde Teemu Laajasalo.

Också kyrklockorna i Vanda ringer för offren. Det är också svenskspråkiga församlingar i Finland som antagit utmaningen. Åtminstone ringer klockorna i Karis-Pojo svenska församling, Lovisa svenska församling, Kimitoöns församling och Hitis kapellförsamling. Enligt FN har 400 människor dött i bombningarna i Aleppo under de två senaste veckorna. Hälften av offren är barn.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00