Klockorna ringer för offren i Aleppo

Initiativ. Det är i församlingen i Berghäll som man tagit initiativet att låta klockorna ringa. På bilden Berghälls kyrka. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ungefär 30 kyrkor i Finland kommer att ringa i klockorna varje eftermiddag fram till FN-dagen 24.10. Med det här vill man hedra offren i Aleppo.

Bakom initiativet står församlingen i Berghäll i Helsingfors. Kyrkklockorna kommer från och med i dag att ringa till minnet av de syriska offren kl. 17 varje eftermiddag i tolv dagar.

– Klockorna ringer alltid vid begravningar efter att liket bärs ut. I Aleppo pågår krigsförbrytelser och en begravning utan ett slut. Klockorna ringer och påminner oss om förödelsen. Dessutom ger ringningen tröst, säger Berghälls kyrkoherde Teemu Laajasalo.

Också kyrklockorna i Vanda ringer för offren. Det är också svenskspråkiga församlingar i Finland som antagit utmaningen. Åtminstone ringer klockorna i Karis-Pojo svenska församling, Lovisa svenska församling, Kimitoöns församling och Hitis kapellförsamling. Enligt FN har 400 människor dött i bombningarna i Aleppo under de två senaste veckorna. Hälften av offren är barn.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning