Klimatveckan sparkar i gång med global strejk i dag

Elever och andra demonstranter i Sydney i Australien var bland de första ut i fredagens globala aktion. Bild: Steven Saphore/TT-AP

I dag arrangeras tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn. Den svenska aktivisten Greta Thunbergs räckvidd spänner långt utanför New York, där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte.

Det är den globala paraplyrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs klimatprotest utanför Sveriges riksdag, som kallar till en ny global strejk för att få makthavare att skärpa miljöpolitiken.

Redan under natten har barn, ungdomar och vuxna samlats i stora skaror i länder på det östra halvklotet. "Ni är först ut! Led vägen!" skriver Greta Thunberg på Instagram, och hälsar till anhängare i bland annat Australien, Filippinerna och Japan.

Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.

Inför det extrainsatta klimattoppmötet i FN:s högkvarter i New York, som inleds på måndag, lyder uppmaningen som en mistlur över världen igen.

– Lyssna inte på mig, lyssna på forskningen, som Greta Thunberg sade i ett tal till USA:s kongress tidigare i veckan.

Nord och söder

Totalt planeras i dag över 3 300 klimatstrejker enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinenter – från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.

Den nordligaste strejken hålls utanför stadshuset i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forskningsstation vid den geografiska sydpolen i Antarktis.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkar i Kapstaden i dag, i en video.

– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.

Ses på gatan

Greta Thunberg själv kommer att hålla till på Manhattan i New York.

– Aktivism fungerar. Så agera! Vi ses på gatan, sade 16-åringen när hon och Skolstrejk för klimatet-rörelsen tog emot Amnesty Internationals "Ambassador for conscience award" – en utnämning till en internationell samvetsambassadör – i Washington DC i tisdags.

En andra global klimatstrejk är planerad till nästa fredag, den 27 september.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning