Klimatsmart, naturnära och rotting på årets bostadsmässa

Rotting är en tydlig trend som kommit tillbaka. Sänggavlar, stolar och andra prydnadsföremål i rotting återkommer i flera hus. Bild: Sofie Fogde/SPT

Området för bostadsmässan i Tusby är fortfarande en byggarbetsplats. Många hus är ändå redan färdigställda, och det är inte svårt att uppfatta årets bygg- och inredningstrender.

Miljövänlighet, trä och naturfärger är helt klart de övergripande trenderna som syns på årets bostadsmässa i Tusby.

Bostadsmässan skulle egentligen öppna den 10 juli, men på grund av coronaviruspandemin är den uppskjuten till augusti.

Pandemin har också påverkat byggena, och området är fortfarande till största del en byggarbetsplats.

Medierna hade trots detta ändå möjlighet att i tisdags ta sig en titt på området, då flera hus är så gott som färdiga inuti.

Trähuset Sievitalo Villa Kultakoivu är ett av alla de mörka husen på det nya bostadsorådet i Regementsparken i Tusby. Bild: Sofie Fogde/SPT

Trähusen på uppgång

Efter en snabb rundvandring på området är det tydligt att byggnaderna i princip enbart är trähus.

– Trähusen kommer sakta men säkert tillbaka och man har börjat uppskatta trämaterialet mer inom byggbranschen, säger Satu Heikkilä som inrett trähuset Omakoti Kulma.

Omakoti Kulma är svart, har en stor terrass och är planerat för tre personer.

Huset är absolut inte det enda svarta huset på området. De allra flesta husen går i mörka färger såsom svart, mörkgrått, mörkgrönt eller mörkbrunt.

För att bryta av det mörka har några av husen träfärgade detaljer. Till exempel är många terrasser, bjälkar och balkonger träfärgade.

Byggnadschefen Jorma Kariluoma och inredningsplaneraren Linda Baki i Sievitalo Villa Kultakoivu. Bild: Sofie Fogde/SPT

Naturnära ska det vara

Trädetaljerna dominerar också inredningen. Träpanel i både ljusare och mörkare toner syns på väggar och tak. Allt trä ger lite av en bastukänsla över inredningen.

Matbord, sänggavlar, krukor och kökspallar fortsätter i trätrendens spår.

Brunt läder och rotting är andra mycket framträdande material som ska återknyta till naturen. Materialen återkommer i soffor, fotpallar, mattor och stolar. Linda Baki, som planerat inredningen i huset Sievitalo Villa Kultakoivu, har också hakat på trenden.

– Rotting var också inne på 1990-talet när jag var barn, och efter det tänkte jag "men usch vad fult". Men nu är det en stark trend igen, säger Baki.

Tillsammans med träfärgen kombineras mörkare, varma och naturnära färger. Det går att konstatera att vitt och skrikiga färger definitivt inte hör hemma på årets mässa.

Bruna toner, trä, läder och natur är årets starkaste trender om man utgår från inredningen på bostadsmässan i Tusby. Bild: Sofie Fogde/SPT

Den bruna lädersoffan är återkommande i flera av husen på årets bostadsmässa. Bild: Sofie Fogde/SPT

Klimatsmart är ledordet

Enligt Satu Heikkilä är återanvändning kanske det viktigaste att hålla koll på just nu som inredare.

– Allt trä här inne är återanvänt. Till exempel i sovrummet har vi använt en gammal panel och en stor del av prydnadsföremålen är gamla, säger hon om inredningen i Omakoti Kulma.

Huset har solpaneler på taket som delvis förser huset med ström. Väggkonstruktionen är också gjord så att det låter träet andas.

– Miljömedvetenheten syns alltså både på insidan och på utsidan, säger Heikkilä.

Enligt inredningsplanerare Sasu Heikkilä är återanvändning det viktigaste elementet inom inredningsbranschen just nu. Bild: Sofie Fogde/SPT

Tredje gången för Tusby

I år äger bostadsmässan rum i Regementsparken. Det här är tredje gången Tusby står som värd för bostadsmässan.

När mässan ordnades för första gången 1970 var det också i Tusby.

Arrangörerna har meddelat att man beaktar eventuella nya beslut om begränsningar för publikevenemang för att garantera besökarnas säkerhet då mässan öppnar i augusti.

Även barnrummen ska kännas naturnära i materialval och färger. Här är ett barnrum i Sievitalo Villa Kultakoivu. Bild: Sofie Fogde/SPT

Bland alla svarta eller mörka hus hittas även ett fåtal vita hus. Majoriteten av husen är byggda av trä. Bild: Catariina Salo/SPT/SPT

Köken ska vara mörka och enkla. Bild: Sofie Fogde/SPT

Bostadsmässan i Regementsparken i Tusby är planerad att pågå den 3-30 augusti.

På bostadsmässan finns 41 utställningsobjekt, främst enfamiljshus och parhus, men också till exempel daghem och seniorbostäder.

Nästa år ordnas mässan i Lojo och om två år i Nådendal.

Andelslaget Finlands Bostadsmässa organiserar mässevenemangen i samarbete med respektive värdkommun.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning