Klimatsmart hem fyllt av historia

Mycket vintage, personlighet och omtanke om miljön. Så har den bokaktuella författaren och fotografen Ida Magntorn inrett sitt hem i Lund.

Att Ida Magntorn älskar saker med historia blir tydligt när man ser hennes hem. Huset är uppfört redan 1880, det har visserligen byggts till sedan dess men även de nyare delarna har närmare 85 år på nacken.

– Jag har alltid varit intresserad av gamla saker, det är min passion i livet, säger Ida Magntorn.

HÅLLBART. Ovanpå pianot står en vacker spegel som Ida har köpt på auktion samt en stor bukett av kvistar och bär från trädgården. Bild: Emil Langvad/TT

Hon är journalist, fotograf och författare till flera böcker om inredning, vintage och stil. I den senaste, Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden, kopplar hon ihop sitt vintageintresse med hållbarhet och omtanke om miljön.

– Jag är intresserad av hur man kan göra om gamla grejer till något nytt. Det är något fantastiskt med att ta hand om och använda gamla saker.

ARVEGODS. Den vackra silverbrickan har Ida efter sin farmor, och den används nu som anslagstavla med hjälp av magneter. Bild: Emil Langvad/TT

Genom boken vill hon inspirera till att kombinera det vackra med att agera på ett sätt som också hjälper i klimatkampen.

– Vi slösar oerhört med jordens resurser just nu. Ju mer jag läser om cirkulär ekonomi – att dela saker och hjälpas åt – desto säkrare blir jag på att det är den enda vägen framåt.

Upptäcker lösningar

Ida Magntorn tror att många redan kan mycket om hur man agerar hållbart, men det handlar om att tänka till en extra gång.

PLASTFRITT. I köket används gamla skafferilådor i glas som förvaring för allt från frukostmüsli till värmeljus. Bild: Emil Langvad/TT

– Det första man ska göra är att titta på vad man har och tänka nytt kring det, i stället för att köpa något nytt.

I Idas hem står två secondhandsoffor, så kallade Chippendales från 1930-talet. Ida har återanvänt dynorna från en annan soffa och resårmadrassen från barnens gamla spjälsäng för att göra dem bekvämare.

En avvägningsfråga

Ida dekorerar gärna genom att gå ut i trädgården och plocka in rönnbärskvistar eller eklöv.

– Det kan verka obetydligt, men alla val vi gör är viktiga. Att ta in blommor från naturen i stället för att köpa dem hos floristen är ett sätt att bidra, då vet jag var blommorna kommer ifrån och att de har odlats naturligt. En annan liten sak jag är noga med är att alltid välja stearinljus i stället för paraffinljus. Många bäckar små gör en stor å.

Idas hus har växt med familjen. Vinden har inretts för fler sovrum, och nu är huset ganska rymligt.

– Egentligen är moderna hus med treglasfönster mer miljövänliga rent energimässigt, men vi har tagit vara på något gammalt i stället för att bygga nytt. Allt blir en avvägningsfråga. Att bo litet i stan kan vara mer klimateffektivt, men å andra sidan har vi en stor trädgård där vi kan odla egna grönsaker, säger Ida.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03