Över hundra demonstranter togs i förvar under söndagen

Klimatprotesten flyttade från Mannerheimvägen till Unionsgatan i fredags. Bild: Teemu Salonen

Elokapina-demonstranterna fortsatte blockera körfält och gågator i centrum av Helsingfors under söndagen. Under kvällen grep polisen ett hundratal aktivister på Mannerheimvägen. Senare på kvällen spärrades även Unionsgatan av. Där uppges 20 demonstranter ha tagits i förvar.

Klimatdemonstrationen i Helsingfors fortsatte hela söndagen. Polisen meddelade vid 23-tiden på kvällen att de avlägsnat ett 20-tal demonstranter på Unionsgatan.

På Mannerheimvägen greps ett hundratal efter att polisen utlyst en varning om att ta till våld vid fler ansamlingar.

– Situationen är sådan att vi har gripit hundra demonstranter och trafiken på Mannerheimvägen flyter på som vanligt, sade Jarmo Heinonen, poliskommissarie, vid 21-tiden på söndagskvällen.

När HBL besökte demonstrationen vid 17-tiden var det hätsk stämning på Mannerheimvägen. Demonstranter som inte ville samarbeta med polisen bars handgripligen bort från körbanan.

– Jag tänker sitta här tills polisen bär bort mig, sade Nina, en av Elokapinas demonstranter till HBL.

Under cirka en timme hade polisen redan hunnit bära bort ett tjugotal demonstranter som inte ville flytta på sig frivilligt.

Antti, som satt bredvid, berättade att han var nervös och rädd för att bli indragen i polisens system, men att det trots allt är värt det då han tycker det är meningsfullt att kämpa för klimatet.

– Folk har under dagen varit väldigt snälla och stöttande. De har gjort tummen upp och kommit med mat och dryck. Vi kommer att ha mat så det räcker och blir över, sade Nina.

Polisen skriver på Twitter att de inte längre kommer att tillåta att demonstranterna ockuperar körfält. Polisen har också försökt övertyga demonstranterna att flytta till ett ställe där de inte stör trafiken, utan att lyckas.

Demonstranterna är nu ute på Helsingfors gator för fjärde dagen. De kräver hårdare åtgärder mot klimatkrisen, samtidigt som polisen börjar ryta till och släpa bort de som inte samarbetar. Bild: Sandra Broborn

Elokapina skriver i sin tur på Twitter att de kräver att beslutsfattarna börjar informera om klimatet på samma sätt som de informerat om coronakrisen det senaste året.

Demonstrationen om striktare politiska åtgärder mot klimatförändringen inleddes på torsdagen, då klimatrörelsen Elokapina slog upp tält vid Riksdagshuset på Mannerheimvägen.

På fredag kväll flyttade den till Unionsgatan, bland annat efter förhandlingar med polisen.

Då var beskedet att protesten fortsätter åtminstone över helgen. På söndagen meddelade Elokapina på Twitter att den fortsätter också in på följande vecka.

"För att väcka er och hela vårt samhälle fortsätter vårt uppror in på nästa vecka."

Meddelandet riktar sig i synnerhet till partiledarna i regeringen, statsminister Sanna Marin (SDP), Annika Saarikko (Centern), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP).

"Vi kräver konkreta åtgärder av er mot det bättre, och vi kräver dem omedelbart", skriver Elokapina på Twitter.

Rörelsen vill att regeringen ska utlysa klimatnödläge.

Bland annat från oppositionshåll har det väckts kritik mot att polisen inte skingrar demonstrationen. Inrikesminister Maria Ohisalo som ansvarar för polisverksamheten, har betonat att rätten till fredliga demonstrationer är grundlagsskyddad.

Motdemonstration

På söndagseftermiddagen meddelade Helsingforspolisen att också en annan grupp anslutit sig och placerat sig på Kajsaniemigatan, och det i rondellen. Trots förhandlingar gick motdemonstranterna inte med på att flytta på sig, enligt polisen, som uppger att man därför flyttat dem till trottoaren.

"Polisen tillåter inte att någondera av demonstrationsgrupperna placerar sig på Kajsaniemigatan på grund av oskäliga olägenheter för trafiken", skriver Helsingforspolisen.

Senare meddelade Helsingforspolisen att den förhandlar med representanter för Elokapina om att de skulle flytta demonstrationen till en plats, "där den orsakar mindre olägenheter".

Vid 17-tiden på söndagen flyttade demonstrationen återigen till Mannerheimvägen, utanför Riksdagshuset.

Demonstranterna är nu ute på Helsingfors gator för fjärde dagen. De kräver hårdare åtgärder mot klimatkrisen. Bild: Sandra Broborn

Läs också: Det här är klimatrörelsen som hamnat i fokus efter polisingripandet – civil olydnad central metod

Läs också: Demonstrationen på Mannerheimvägen är en fortsättning på finländsk tradition

Elokapina är en finsk gren av den internationella organisationen Extinction Rebellion (XR) som har som mål att stoppa klimatförändringen.

Rörelsen startade i Storbritannien 2018.

Extinction Rebellion använder sig av fredlig civil olydnad som strategi.

Bland annat kräver rörelsen att Finland är kolneutralt senast 2025.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning