Klimatmötet i Chile ställs in på grund av oro – minister Mikkonen beklagar

En regeringskritisk demonstrant tar sig bort från polisens vattenkanon i Santiago, Chile. Bild: Esteban Felix/TT-AP

Chile kommer inte att stå värd för klimatkonferensen COP25 eller Apec-mötet, med anledning av oroligheterna i landet uppger president Sebastián Piñera. – Tråkigt på flera sätt, säger Finlands klimatminister Krista Mikkonen.

Beskedet att inhibera såväl årets upplaga av FN:s klimattoppmöte i december och Apec-mötet för ekonomiskt samarbete mellan Asien och Stillahavsstaterna i november kommer sedan demonstranter flockats på gatorna i Santiago för att protestera mot president Sebastián Piñeras politik, uppger nyhetsbyrån TT med hänvisning till andra byråer.

– Vi förstår precis betydelsen av Apec och klimatmötet, såväl för Chile som för världen, men vi tar det här beslutet av förnuftsskäl, sade Piñera i presidentpalatset, enligt Bloomberg.

Bara två dagar tidigare hade han vidhållit att Chile ska stå värd för bägge mötena. Oroligheterna den senaste tiden är de värsta i Chile på några årtionden.

Sekretariatet för FN:s klimatkonvention väntas inom kort tillkännage hur man går till väga med årets möte. Patricia Espinosa, generalsekreterare för FN:s klimatkonvention, säger i kort uttalande att man är medveten om det chilenska beslutet och för närvarande utreder alternativa orter för mötet. Tipset är att mötet hålls i Bonn på sekretariatets högkvarter, eventuellt ändå först efter årsskiftet.

– Det är ett tråkigt besked på många sätt. Chile har jobbat hårt för att ordna mötet, man hoppade ju in som ersättare för Brasilien som vägrade, säger Finlands klimatminister Krista Mikkonen (Gröna).

Hon tillägger att det viktigaste för FN:s klimatprocess ändå är att mötet blir av. Viktigast på agendan är att besluta om den så kallade marknadsmekanism som dikterar villkor för hur länder får och inte får räkna sig till godo vissa utsläppsminskningar. Det är en liten men viktig detalj i den regelbok som säger hur Parisavtalet ska tolkas. Den detaljen blev hängande sedan Brasilien obstruerade i slutet av förra årets klimattoppmöte i Polen.

Om mötet flyttas fram över årsskiftet innebär det också att Finland inte längre är ordförande i EU och att EU:s klimatpolitiska ståndpunkter på FN-mötet inte koordineras under ledning av Mikkonen.

– Det blir för den nya ordföranden att hoppa på ett tåg i rullning eftersom vi var med om det möte som förberedde toppmötet. Och så får ju EU en ny klimatkommissionär också, så det blir mycket nytt. Å andra sidan har vi delat med oss information inom EU hela tiden och vi förhandlar ändå tillsammans, säger Mikkonen.

Protesterna startade den 18 oktober.

Den utlösande faktorn var en prisökning på kollektivtrafikavgifter, men det har utvecklats till att mer allmänt handla om höga levnadsomkostnader i landet.

President Sebastián Piñera har stoppat prisökningen och tillkännagett flera sociala reformer – exempelvis höjda pensioner och lägre elkostnader – och ombildat sin regeing. Trots det forstätter protesterna.

Minst 20 personer har dött sedan protesternas början.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning