Klimatministrar samlas i Ljubljana – inleder diskussionerna om EU:s jättelika klimatpaket

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) representerar Finland under det kommande mötet. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Finlands mötesrepresentant, miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna), betonar att EU:s mål att minska utsläppen med 55 procent fram till 2030 är en minimigräns. Hon hoppas att målet överskrids.

Under tisdag och onsdag samlas EU:s klimat- och miljöministrar i Ljubljana i Slovenien för att inleda diskussionerna om unionens gemensamma klimatpaket Fit for 55.

Under mötet ska ministrarna diskutera klimatprioriteringarna inom unionen efter att kommissionen förra veckan lanserade sitt utkast till det jättelika klimatpaketet.

Målet med Fit for 55-paketet är att minska EU:s växthusgasutsläpp med 55 procent fram till 2030.

"Kommissionen kom med en stor verktygslåda för att nå klimatmålen. Ur klimatarbetets synvinkel är det viktigt att vi når enighet så fort som möjligt. År 2030 är i praktiken redan runt hörnet, och för varje år som går blir klimatförändringens effekter mer påtagliga", säger Finlands mötesrepresentant, miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna), i ett pressmeddelande.

Enligt Mikkonen anser Finland bland annat att kommissionens förslag att skärpa reglerna för utsläppshandeln är viktigt. Mikkonen säger att utsläppshandeln har visat sig vara en fungerande och kostnadseffektiv metod för att minska de fossila utsläppen inom elproduktionen och industrin.

Hon betonar också att en utsläppsminskning på 55 procent är det minsta unionen måste nå innan 2030, däremot finns ingen övre gräns. Hon hoppas att målet kommer att överskridas.

Utöver Fit for 55-paketet ska ministrarna under sina två mötesdagar även bland annat börja förbereda sig inför klimattoppmötet i Glasgow i Skottland i november och biodiversitetsmötet som ordnas i Kunming i Kina i oktober.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning