WWF: Klimatförändringen märks redan i den finska faunan

Bland annat järven drabbas då snödrivorna där de bygger sina bon försvinner. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Klimatförändringen är redan synlig bland växter och djur som är beroende av snö och is i Finland, uppger WWF.

Bland annat fjällräven, järven, saimenvikaren, laxfiskarna och sjöfåglarna har drabbats, visar en rapport WWF offentliggjorde på måndagen.

Enligt Världsnaturfonden värms det arktiska området upp dubbelt så snabbt som resten av klotet.

Till exempel järven och saimenvikaren hotas av att snödrivorna de bygger sina bon i försvinner, laxfiskarna av uppvärmda vatten medan regn i vintertid är ödesdigert för fjällämmeln.

– Vattendragen är istäckta en kortare tid, växtligheten håller på att förändras och skogsgränsen flyttar sig norrut, säger WWF:s programchef Sampsa Vilhunen i pressmeddelandet om resultaten av rapporten.

Fjällräven flyr undan räven

Vilhunen säger att en av de mest omskakande upptäckterna är fåglarnas dåliga situation. Deras förekomstorter har flyttats norrut med i snitt en kilometer om året. Stammarna som vant sig vid kyla har redan börjat minska, säger Vilhunen. Sjöfåglar är speciellt känsliga för klimatväxlingar.

– Man har grundat skyddsområden för att hjälpa sjöfåglar men i och med att klimatet värmts upp har de till stor del börjat övervintra utanför skyddsområdena.

Det är svårt att förutspå effekterna av klimatförändringen på grund av den komplexa växelverkan mellan olika arter, säger man WWF. Även om någon art inte tar direkt skada av att klimatet värms upp kan till exempel arter som är viktig föda för den drabbas. Uppvärmningen kan också medföra nya parasiter eller konkurrenter.

– Till exempel fjällräven som trivs på snötäckta vidder är numera bara en sällsynt gäst i Finland då den vanliga räven sprider sig norrut och erövrar fjällrävens territorium.

WWF efterlyser kraftigare åtgärder för att skydda den arktiska faunan mot klimatförändringen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning