Klimatdemonstrationen på Mannerheimvägen fortsätter – polisen ingriper tills vidare inte

Elokapinas demonstration har pågått i snart ett dygn. Polisen har meddelat att den tills vidare inte ingriper i den. Trafiken på Mannerheimvägen vid Lilla parlamentet är blockerad. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Elokapinas demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors har fortsatt under natten. Enligt rörelsen själv har omkring hundra aktivister tältat på gatan. Polisen meddelade på morgonen att den ännu inte ingriper i demonstrationen.

Demonstrationen inleddes vid lunchtid på torsdagen då omkring 160 demonstranter slog sig ner på Mannerheimvägen vid Lilla parlamentet.

På kvällen meddelade Elokapina att drygt 100 personer kommer att fortsätta manifestationen över natten, genom att tälta på gatan.

Helsingforspolisen uppmanade på torsdagen demonstranterna att flytta på sig, men skrev på Twitter att "de inte går med på att samarbeta med polisen och inte heller med på att flytta demonstrationen någon annanstans".

Polisen var på plats under natten för att trygga demonstranternas säkerhet, och meddelade att den omprövar läget på morgonen om Elokapina "fortsättningsvis inte går med på samarbete".

Vid 9.30-tiden på fredagsmorgonen meddelade polisen att den tills vidare inte ingriper i demonstrationen.

"Polisen har bedömt att demonstrationen för tillfället inte orsakar orimlig skada för trafik, allmän ordning och säkerhet", skriver Helsingforspolisen på Twitter.

I höstas väckte Elokapinas demonstration i Helsingfors stor uppmärksamhet då en grupp blockerade trafiken i centrala Helsingfors och polisen använde gassprej mot demonstranterna.

Många har frågat varför inte polisen skingrar demonstrationen. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), med ansvar för polisverksamheten, skriver på Twitter att rätten till fredliga demonstrationer är grundlagsskyddad.

"Jag delar oron för klimatkrisen. Demonstranterna ansvarar själva för de metoder de använder. Polisens uppgift är att trygga den grundlagsenliga demonstrationsrätten, så att allas trygghet är garanterad", skriver hon.

Hon för fram, eventuellt som ett svar på kritik från oppositionshåll, att det är polisen som fattar beslut om agerande under demonstrationer – oberoende av tema.

Elokapina hör till det internationella nätverket Extinction Rebellion. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

HBL:s reporter på plats beskriver läget vid Mannerheimvägen som lugnt, och varmt: en värmebölja drar in över staden. Trafiken på gatan är blockerad och polisen dirigerar om den.

En demonstrant, som inte vill uppge sitt namn, säger att samarbetet med polisen gått bra.

Somliga förbipasserande visar tummen upp, medan andra uttrycker missnöje.

Demonstranterna uppger att de lämnar plats på sidan om gatan så att uttryckningsfordon kan ta sig fram.

Civil olydnad metod

Elokapina hör till det internationella nätverket Extinction Rebellion, som kan översättas ungefär med uppror mot massutrotningen. Rörelsen vill att politiker ska utropa klimatnödläge och hejda den massutrotning som den menar är förestående. Civil olydnad är en medveten metod som nätverket använder sig av.

Elokapina har meddelat att man avser fortsätta demonstrationen på Mannerheimvägen tills regeringen svarar på de krav som rörelsen ställer – och att regering och riksdagsledamöter åtminstone ska komma och tala med demonstranterna.

"Situationen är allvarlig och en snabb nedkörning av koldioxidutsläppen kan inte vänta en sekund till", skriver Elokapina på sin sajt.

Läs också: Det här är klimatrörelsen som hamnat i fokus efter polisingripandet – civil olydnad central metod

Ungefär hundra personer övernattade på Mannerheimvägen enligt Elokapina som ett led i klimatprotesten. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning