Klimatdemonstranter fyller gator världen över

Demonstranter korsar en bro över Donau i Budapest, Ungern. Bild: Marton Monus

Miljontals människor deltar i dag i demonstrationer för klimatet. De globala protesterna avslutas i kanadensiska Montréal där klimataktivisten Greta Thunberg ska framträda.

Ett startskott för den globala klimatstrejken gick i Nya Zeeland. Skolelever i uniform, ungdomar på skateboard och aktivistveteraner trängdes på gatorna i huvudstaden Wellington.

På skyltar gick det att läsa budskap som "Vi skolkar för att lära er en läxa" eller "Det som Greta sade", med hänvisning till den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg som tillsammans med rörelsen Fridays for future inspirerat till klimatmanifestationer världen över.

I Italien fylls flera torg av demonstranter. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

"Verkligen viktigt"

Enligt de nyzeeländska organisatörerna har omkring 170 000 personer demonstrerat på olika håll i landet, vilket motsvarar 3,5 procent av landets befolkning.

– Människor har all rätt att vara arga. Min generation borde inte vara här och missa skolan. Men det är verkligen viktigt för mig att vi är här ute och tar ställning mot andra generationer som har förstört vår planet, säger 13-årige James Capie till AFP.

Marschen genom Rom, Italien, under parollen "Förändra systemet, inte klimatet". Bild: Massimo Percossi

Stora folkmassor marscherar i bland annat USA, Ryssland, Indien, Sydkorea, Nederländerna och Ungern.

Protester världen över

I Italien har utbildningsministern Lorenzo Fioramonti uppmanat skolorna att se klimatstrejkande som giltig frånvaro.

Protester i nederländska Haag. Bild: Mike Corder

Enorma folkmassor med tiotusentals människor slingrar sig genom bland annat Rom och Turin och protester organiseras på åtminstone 160 orter.

Protester utanför riksdagen i Helsingfors. Bild: Markku Ulander

På Fridays for futures sociala medier publiceras kontinuerligt bilder från en mängd olika demonstrationer. Bland annat finns bilder från Uganda där ett hundratal barn med skyltar tågar fram längs en grusväg.

Förra fredagen arrangerades tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn. Globalt deltog miljontals människor i över hundra olika länder.

Tusentals demonstranter samlades kring parlamentet i Wellington, Nya Zeeland. Bild: Nick Perry/TT-AP

Elever demonstrerar i sydkoreanska Seoul. Bild: Ahn Young-joon

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning