Klimatångesten är stor i Sverige – trots det går svenska Miljöpartiet mot dåligt EU-val

Svenska Greta Thunberg, inte partipolitiskt bunden, har satt i gång klimatprotester runtom i Europa – där det går bra för de flesta miljöpartier. I Sverige gjorde Miljöpartiet däremot det sämsta valet sedan 1991 och ser ut att backa också i EU-valet. Bild: Markus Schreiber/AP

I Finland och resten av EU har miljöpartierna flyt inför EU-valet. I Sverige hör Miljöpartiet däremot till dem som väntas backa mest. Det här trots att svenskarnas klimatångest växer.

Allt fler svenskar lider av klimatångest och slopar flyget för att rädda miljön. Partierna tävlar om att vara bäst på miljö och medier rapporterar dagligen om klimatfrågor. Den utbredda flygskammen i Sverige har till och med skapat rubriker i Tyskland, bland annat i Der Spiegel.

Ändå går det dåligt för Miljöpartiet i Sverige. Höstens riksdagsval var en katastrof för partiet, som gjorde sitt sämsta val sedan 1991. Partiet backade från 25 till 16 mandat och är nu det minsta riksdagspartiet med 4,4 procent av väljarstödet. Det här i motsats till De gröna i Finland, som i april gjorde sitt bästa riksdagsval någonsin. Sverige har en riksdagsspärr på 4 procent.

Också i EU-valet väntas svenska Miljöpartiet backa, enligt Europaportalen. Det förra EU-valet 2014 var ett succéval, men nästa vecka väntas de förlora åtminstone hälften av sina fyra mandat.

Under en lång tid var Miljöpartiet i Sverige totalt dominerande i miljöfrågan, men Centerpartiet har under den nuvarande ledare, Annie Lööf, hämtat tillbaka mark i miljöfrågan, säger Malena Rosén Sundström. Bild: SPT

– Opinionsundersökningar visar att miljöfrågan är en av de viktigaste frågorna för svenska väljare i EU-valet. Med tanke på att klimatfrågan är så stark just nu och svenskar överlag är väldigt klimatmedvetna så borde Miljöpartiet kunna rida lite mer på miljövågen, säger Malena Rosén Sundström, lektor vid Lunds universitet och expert på politiska partier.

Tre orsaker till krisen

Den viktigaste förklaringen till Miljöpartiets kris är deras regeringsmedverkan, säger Rosén Sundström. Partiet har fått betala ett högt pris för att regera tillsammans med socialdemokraterna.

– Det är ofta så att ett litet parti som ingår i koalition med ett stort blir förloraren och straffas av väljarna. Miljöpartiet har tvingats till stora uppoffringar, bland annat om migrationspolitiken.

Läs mer: Sverige stramar åt flyktingpolitiken

En annan förklaring är att Miljöpartiet har skakats av ett flertal uppmärksammade skandaler. För några år sedan visade det sig att dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan hade kopplingar till högerextrema och islamistiska organisationer. Strax därefter vägrade miljöpartisten Yasri Khan ta kvinnor i hand, vilket ledde till en infekterad strid om svenska värderingar. Partiet har också skakats av interna konflikter.

En tredje orsak är att också andra partier gjort anspråk på miljöfrågorna. Både Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna tävlar om att synas med klimatfrågor.

– Alla svenska partier är fokuserade på klimatproblemen, i varierande grad, och konkurrensen är tuff, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och expert på svenska politiska partier.

Han tror ändå att Miljöpartiet kan göra ett bra EU-val.

– Klimatet en fråga som svenska väljare förknippar med EU, man inser att miljöbeslut måste göras på europeisk nivå. En annan fråga som kan gynna Miljöpartiet är att de har en liberal migrationspolitik, säger Möller.

– Med tanke på att miljöfrågorna är så otroligt framträdande i debatten så kan man tycka att det är anmärkningsvärt att stödet för Miljöpartiet inte är större i Sverige, säger Tommy Möller. Bild: SPT

Blomstrar på EU-nivå

En historisk skillnad mellan Miljöpartiet och de andra gröna EU-partierna är att partiet fram till 2008 förespråkade ett EU-utträde, något som De gröna i Finland aldrig har gjort.

– De stora skillnaderna mellan Miljöpartiet i Sverige och oss är att vi hela tiden har varit positiva till EU. Vi har lyft fram hur man kan utveckla unionen och hur man kan påverka klimatfrågorna på en europeisk nivå, säger De grönas ordförande Pekka Haavisto.

I EU-parlamentet hör bägge partier till gruppen G/EFA, som väntas växa i valet om en dryg vecka. Å andra sidan är klimatångesten ingen garanti för att miljöpartierna får röster, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När man talar om klimataktivism är det viktigt att fundera på hur brett engagemanget är. Är det ett uttryck för samma aktivism som vi har sett tidigare, det vill säga en stark aktivism hos en ganska liten grupp i samhället, eller ser vi en förändrad uppfattning om klimatet som successivt blivit starkare i en större grupp?

Trots att det på kort sikt stått Miljöpartiet dyrt att sitta i regeringen i Sverige kan det ändå gynna partiet på lång sikt, tror han. Partiet håller nu på att byta profil från ett aktivistorienterat parti till ett regeringsdugligt sådant.

– Partiledningen prioriterade medverkan i regeringen enormt starkt, vilket ledde till en rad svåra kompromisser om Miljöpartiets hjärtefrågor. Kortsiktigt har det varit oerhört kostsamt för dem att sitta kvar i regeringen, men att sitta i regeringen hade länge varit ett mål som slutligen lyckades 2014.

Miljöpartiet ingår i regeringen som bildades efter det senaste svenska riksdagsvalet med Socialdemokraterna som statsministerparti.

De gröna i Finland gjorde sitt bästa riksdagsval någonsin hittills i april. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning