Klimataktivister sågar regeringen: "Vi kommer inte att sluta förrän kraftverket stängs"

Klimataktivister protesterar mot att finska skattepengar är kopplade till Västeuropas enda nybyggda kolkraftverk med oerhörda utsläpp, trots att regeringen säger sig stå för en ambitiös klimatpolitik. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Några tiotal klimataktivister protesterade på fredagen mot att statsbolaget Fortum via Uniper har startat upp ett nytt kolkraftverk i Tyskland.– Det kan man inte göra mitt i en klimatkris, säger Ellen Ojala.

Eftersom Fortum är majoritetsägare i tyska Uniper, som i maj öppnade ett nytt kolkraftverk, Datteln 4, i Tyskland, är det finska statsbolaget en av de största klimatbovarna i Europa, anser klimatrörelsen. På fredagen krävde demonstranter från Fridays for Future, Elokapina, Ilmastovanhemmat och Greenpeace utanför Fortums huvudkontor att kraftverket körs ned.

Fortum har tidigare motiverat Datteln 4 med att kraftverket är modernt och ersätter äldre kraftverk som körs ned, så att utsläppen inte kommer att öka.

– De öppnar ett nytt kolkraftverk, det enda i Västeuropa, år 2020 och mitt i en klimatkris. Vi har inte råd med fler kolkraftverk. Utsläppen måste minska, det räcker inte att de inte ökar, säger Ellen Ojala från Fridays for Future.

Aktivisterna påpekar att både Finland och Tyskland har lovat att fasa ut kolkraften, och att det då är helt fel signal att göra nya investeringar i den. Därför riktar de inte sin ilska enbart mot Fortum.

– Vi är väldigt besvikna på regeringen. Vi hoppas att den fortfarande kan ändra inställning och visa oss unga att den menar vad den säger. Vi har hört vackra ord, men det räcker inte, säger Ojala, klädd i svart för att symbolisera stenkolet.

Hon uppger att rörelsen varje vecka skickar ett brev till Finlands och Tysklands regeringar för att påtala frågan, men vare sig statsminister Sanna Marin (SDP), minister Tytti Tuppurainen med ansvar för statens ägarstyrning eller klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) har svarat.

– Vi kommer inte att sluta skicka breven förrän Datteln 4 stänger, säger Ellen Ojala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning