Klasskillnad i 90 minuter

USA:s landslag med Megan Rapinoe i spetsen. Bild: Franck Fife/Lehtikuva-AFP

VAR avgjorde inte finalen. USA vann tack vare ett aktivt och energiskt grepp.

Amerikanskorna gick obesegrat genom turneringen och visade med eftertryck att landet alltjämt sitter tämligen säkert på tronen.

Nederländerna tjusade hela Fotbollseuropa i hemma-EM 2017. Då vann laget med en fotboll i expressfart, med en offensiv fotboll och med en fotboll som säkerligen försvarade det nederländska fotbollsarvet.

Nu gick Nederländerna hela vägen till final med en rätt cynisk fotboll. Metodiskt och effektivt var det men inte särskilt publikfriande. Tankarna går osökt till VM 2010 då Nederländerna under cynismens anfader, Bert van Marwijk, gick hela vägen till final i Sydafrika. Riktigt så destruktivt var inte det här holländska laget men jag tror att rätt många spelare då de vaknar upp på måndagen inser att man kanske hade mera att ge. Ett lag med all den offensiva briljansen ska inte kliva av en VM-final med ett avslut på mål.

USA:s fysik, fart och individuella briljans var på en helt annan nivå. England bjöd på betydligt bättre motstånd i semifinalen.

Sett över hela turneringen stod USA i en klass för sig. Att slå ut Spanien, Frankrike, England och Nederländerna på vägen till guldet säger allt om kvaliteten laget besitter.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning