Klassiskt Jane Austen-museum i kris

Jane Austen skrev sina klassiska romaner vid ett litet runt bord vid matsalsfönstret i stugan i Chawton. Arkivbild. Foto: Anna Tomforde/AP/TT Bild: Anna Tomforde

Huset, numera museet, där Jane Austen skrev sina klassiska romaner och tillbringade sina sista levnadsår riskerar att tvingas slå igen i coronakrisens spår.

Austen flyttade till stugan utanför den pittoreska byn Chawton i Hampshire i södra England 1809, och för den brittiska författarens fans är ett besök på platsen, som därefter har omvandlats till ett museum, självskrivet. Men sedan landets regering under våren införde hårda restriktioner i spåren av coronapandemin – vilket bland annat innebar att landets museer stängdes i mitten av mars – har Austenmuseet hamnat i en djup ekonomisk kris, skriver The Guardian.

Enligt museichefen Lizzie Dunford är museet extra sårbart, då man inte får några statliga bidrag.

– Vi är totalt beroende av våra besökare – och när den inkomstkällan stängdes blev effekterna förödande, säger hon till tidningen.

Bland museets samlingar finns bland annat en betydande samling av förstautgåvor, brev och föremål som ägs av släkten Austen.

Jane Austen flyttade 1809 till stugan, som tillhörde herrgården Chawton House som ärvts av hennes bror, med sin mamma, syster Cassandra och dennas vän Martha Lloyd. Där skrev hon sina klassiska romaner Förnuft och känsla, Stolthet och fördom och Emma vid ett litet bord vid matsalsfönstret. Enligt Lizzie Dunford är platsen unik för läsare och fans av den brittiska författaren.

– Det finns ingen annan plats där man kommer henne så nära, och det här är det enda av hennes hem som är öppet för allmänheten, säger hon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning