Klassiska stilen är långsammare

Bild: LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Antti Rinne fick nytt förtroende – och några tankeställare.

Då SDP:s partikongressdelegater på lördagsmorgonen tog sig till Mässcentrum i Lahtis trängdes de utanför dörrarna med vältränade motions- och tävlingsidrottare med skidor i händerna. I samma minut som resultatet i ordförandevalet förkunnades sköts startskottet för Finlandialoppet intill mötesplatsen. Det är fråga om ett långdistanslopp på 50 km, ungefär två timmar senare kom de snabbaste i mål.

För SDP:s ordförande är det också fråga om ett långdistanslopp men målgången sker mycket senare. Exakt när vet vi inte, det avgörs av fram- eller motgångar på vägen.

Då Antti Rinne fick förnyat förtroende blev partikongressen i Lahtis en mellanstation för honom. Han fick sin mellantid. Den kunde ha varit bättre. SDP ligger just nu enligt opinionsmätningarna först, men på grund av motståndarnas svaga och impopulära insatser kunde SDP:s försprång vara större. Hans klassiska åkning kunde nu kanske bytas till en snabbare fristil.

Rinne har all orsak att se sig i spegeln trots att han nu fick nytt förtroende, trots att han segrade redan i första valomgången och trots att SDP igen kämpar i toppen i opinionsmätningarna. Det finns en orsak till att han utmanades och det finns en orsak till att över 43 procent gav sin röst till en av utmanarna - 32,1 procent röstade på Timo Harakka och 11,1 procent på Tytti Tuppurainen.

Harakkas resultat är anmärkningsvärt. Som helt färsk socialdemokrat och med knappt två års erfarenhet från riksdagen samlade han ungefär en tredjedel av delegaternas röster. Han har avsevärt höjt sina aktier inom partiet och kommer säkert att ses på synliga poster i framtiden.

.

Antti Rinne har en hel del att lära sig av såväl Timo Harakka som Tytti Tuppurainen. Han måste bli tydligare i sina egna och partiets visioner och linjedragningar. Det räcker inte med att skälla på regeringen och de beslut den fattar. Han måste göra SDP:s politik tydligare, ta modell av Harakka som kommunikatör. Speciellt i ekonomiska frågor finns det skäl att fokusera socialdemokraternas linje.

Rinne kunde också anamma Tuppurainens internationella engagemang. SDP:s ordförande ska bland annat driva en tydlig och aktiv EU-politik.

Ett nytt principprogram håller på att skapas och där dras huvudlinjerna upp, men partiordförande måste smidigt och snabbt se till att partiet anpassar sin politik och sina utspel till ständiga förändringar i omvärlden och samhället.

Rinne talar för bildning, jämställdhet och jämlikhet. Rinne talar mot de systemförändringar som minskar det offentliga och ökar det privata som den nuvarande regeringen har gjort och planerar göra. SDP medger också att det krävs förändringar och strukturella förändringar, men exakt hur och vad är inte glasklart.

Antti Rinne är känd för att inte vara en stor talare. Han snubblar och stapplar och låter i och med det inte så trovärdig. Hans budskap kan gå förbi. Sitt öppningstal på den politiska debatten vid kongressen inledde han med att stappla både på svenska och finska då han skulle säga socialdemokratiska partiet.

I samband med kandidatpresentationen tog han det säkra före det osäkra och höll ett personligt tal fritt utan papper. Det gick som en dans och i och med att hans tal avvek så mycket från konkurrenternas kunde det inte göras någon direkt jämförelse. Smart.

Socialdemokratin har upplevt svåra tider de senaste åren. Rinne själv påminde om situationen då Paavo Lipponen var ordförande och EU-toppmötet hölls i Helsingfors år 1999. Då leddes nio av femton medlemsländer av en socialdemokratisk regeringschef. Vid toppmötet i Malta i fredags var endast tre av sammanlagt tjugoåtta ledare socialdemokrater. Rinne konstaterade att målet nu är att i Finland lyfta väljarstödet permanent till samma nivå som på Lipponens tid, det vill säga till 24-25 procent. För att det ska bli verklighet krävs åtgärder och linjedragningar som övertygar väljarna.

Inför kommunalvalet i april är det bra att minnas att det har gått 13 år sedan sossarna senast vann ett kommunalval. Och då vi går till riksdagsval 2019 har det förflutit 16 år sedan SDP:s senaste valseger i ett riksdagsval.

Partikongressen visar att många partiaktiva vill att SDP med sin egen linje visar lockande alternativ och med sin politik tar upp kampen mot populismen och den inåtvända nationalismen som breder ut sig på olika hålla. Partiet vill återta väljarnas förtroende genom att försvara den demokrati och det välfärdssamhälle som partiet har haft en central roll i att bygga upp. Det kan vara en bra nystart.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03