Klassikermöte väntar i Stanley Cup-finalen

Tuukka Rask har varit en stöttepelare i Boston. Bild: Lehtikuva/Grant Halverson

I natt är det dags. Efter att ha spelat runt 100 matcher var ska St Louis och Boston göra upp om ishockeyn mest åtråvärda trofé – Stanley Cup.

Blickar man tillbaka till början av januari var en Stanley Cup-final för St Louis en ren utopi. Laget underpresterade rejält och låg sist i tabellen. Men sedan hände något. Huvudtränaren Craig Berube började få ordning på laget, Jordan Binnington tog över som förstemålvakt och segrarna började komma. Efter årsskiftet var St Louis ett av ligans absolut bästa lag och det har lett dem hela vägen till Stanley Cup-final. I slutspelet har Missouriklubben manövrerat bort Winnipeg och Dallas innan San Jose besegrades i semifinal.

Bostons väg till finalen har inte heller varit av det spikraka slaget. Men den 3 februari var något av en vändpunkt när regerande mästaren Washington besegrades med 1–0. Det blev startskottet på en svit innehållande poäng i 19 raka matcher. Den formen konserverades in i slutspelet där Boston vann en hård matchserie mot Toronto efter sju matcher. Därefter besegrades Columbus i sex matcher innan man slog Carolina med 4–0 i matcher i semifinalen.

Historien

Senast de här två lagen möttes i en Stanley Cup-final var 1970. Då avgjorde Bostons legendariske back Bobby Orr. I samband med det avgörande målet trippades Orr och föll, men jublade samtidigt för fullt i luften, något som förevigades i vad som har blivit en av de mest klassiska hockeyfotografierna.

St Louis kom in i ligan säsongen 1967-68 och gick till Stanley Cup-final under sina första tre säsonger i ligan, men lyckades aldrig vinna. Finalen mot Boston 1970 var också klubbens senaste framträdande i det slutgiltiga slaget om Stanley Cup-bucklan.

På 2010-talet har Boston genomgående varit ett av NHL:s bästa lag. Spelare som Tuukka Rask, Zdeno Chara, Patrice Bergeron och Brad Marchand var alla med och vann Stanley Cup 2011, och när laget tog sig till final 2013. Totalt har Boston sex Stanley Cup-titlar.

Duellerna

+ Jordan Binnington mot Tuukka Rask

I flera år har St Louis haft en tillräckligt bra trupp för att gå långt i Stanley Cup. Men målvaktssidan har alltid varit en akilleshäl – fram till nu. Rookiemålvakten Jordan Binnington är synonym med lagets framgångar sedan årsskiftet. 25-åringen kallades upp från farmarligan och gjorde sin första match för St Louis den 7 januari. Sedan dess har positionen varit hans. Han var en av de bästa målvakterna i grundserien och har även levererat i slutspelet. Men klarar den något oerfarne målvakten av att bära fram sitt lag till seger i bäst av sju matcher?

En som är betydligt mer erfaren är mannen på andra sidan isen – Tuukka Rask. Bostons 32-årige målvakt har vunnit Stanley Cup 2011 som andremålvakt och var med och förlorade finalen 2013 som förstemålvakt. Rask har efter en någorlunda svajig grundserie spelat på toppen av sin förmåga i slutspelet och har bäst statistik av samtliga målvakter.

+ Ryan O'Reilly mot Patrice Bergeron

Här är två spelare som kommer att spela varsin nyckelroll för sina respektive lag. Ryan O'Reilly och Patrice Bergeron är två spelare som gör ett hästjobb i båda riktningar och båda är nominerade till priset som NHL:s bästa defensiva forward. Den stora skillnaden här är slutspelserfarenheten. 33-årige Patrice Bergeron var en av de tongivande spelarna när Boston vann 2011 och är ryggraden i Bostons forwardsuppsättning. 28-årige Ryan O'Reilly hade inför årets slutspel aldrig klarat sig förbi den första slutspelsrundan. Nu är han i sin första final.

+ Vladimir Tarasenko mot Brad Marchand

Säga vad man vill om Brad Marchand. Han vet hur man retar gallfeber på motståndare, ledare och supportrar och han har gått över gränsen vid ett flertal tillfällen. Samtidigt är han en av NHL:s bästa offensiva spelare. Något som 100 poäng i grundserien är bevis på.

Visserligen toppar Jaden Schwartz den interna poängligan men St Louis offensiva katalysator heter Vladimir Tarasenko. Den ryske forwarden inledde precis som hela laget skakigt men har varit en annan spelare efter årsskiftet. Är en målskytt av rang och en spelare som kan vända en match på egen hand.

Match 1: Boston–St Louis, 03.00, natten mot tisdag 28 maj, finsk tid.

Match 2: Boston–St Louis, 03.00, natten mot torsdag 30 maj, finsk tid.

Match 3: St Louis–Boston, 03.00, natten mot söndag 2 juni, finsk tid.

Match 4: St Louis–Boston, 03.00, natten mot tisdag 4 juni, finsk tid.

Ev. match 5: Boston–St Louis, 03.00, natten mot fredag 7 juni, finsk tid.

Ev. match 6: St Louis–Boston, 03.00, natten mot måndag 10 juni, finsk tid.

Ev. match 7: Boston–St Louis, 03.00, natten mot torsdag 13 juni, finsk tid.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning