Klartecken väntas för EU-sugna på Balkan

Nordmakedoniens förre premiärminister Zoran Zaev på ett valmöte i februari. Arkivbild. Bild: Boris Grdanoski/TT-AP

Det gick inte 2018 och inte 2019. Men av allt att döma blir 2020 året då Albanien och Nordmakedonien får inleda formella förhandlingar om medlemskap i EU.

Frågan ska diskuteras av medlemsländernas EU-ministrar på en videokonferens under tisdagen, varpå övriga stats- och regeringschefer förväntas ge ett slutligt klartecken vid sitt videotoppmöte på torsdag.

EU-kommissionen har redan i flera år uppmanat övriga EU-länder att säga ja till en förhandlingsstart. Framför allt Frankrike har dock varit starkt tveksamt till ytterligare utvidgningssamtal och först velat se förändringar i förhandlingsprocessen.

Oavsett om och när förhandlingarna kan inledas lär det samtidigt dröja många år innan Albanien och Nordmakedonien verkligen kan bli medlemmar i EU. Grannländerna Montenegro och Serbien har exempelvis förhandlat formellt med EU sedan 2012 respektive 2014, men väntas ändå inte kunna bli medlemmar förrän tidigast år 2025.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning