Klartecken för Utøya-monument

69 personer dödades ön fyra mil nordväst om Oslo år 2011. Bild: EPA/VIDAR RUUD NORWAY OUT

Den norska regeringen säger ja till det omstridda minnesmärket för terrordåden i Norge den 22 juli 2011. Endast smärre ändringar kommer att göras till det ursprungliga förslaget, tillsammans med svenske konstnären Jonas Dahlberg.

– Vi kommer aldrig att glömma attackerna på regeringsbyggnaden och Utøya den 22 juli 2011. Attackerna var en tragedi för alla inblandade och drabbade oss som samhälle och nation. Ett nationellt minnesmärke är viktigt för att vi som nation ska ha en plats att sörja, sakna dem som gick bort och samlas kring de värden som attackerades och som sattes på prov den dagen, säger kommunminister Jan Tore Sanner.

– Vi har alltid varit angelägna om att hitta en lösning som alla kan godkänna, säger Sanner.

Stort motstånd

Från början skulle Jonas Dahlbergs Memory wound stå färdigt till den 22 juli 2015. Men efter motstånd och rättsliga åtgärder från kritiska ortsbor och politiker i Hole kommun sköts invigningen upp. Ortsborna har föreslagit att minnesmärket ska placeras någon annanstans i området och beslutet kan nu hamna i domstol.

– Vi har hela tiden sagt att det kommer att bli rättssak av det här, säger advokat Harald Stabell.

Verket består dels av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo.

Både Sanner och kulturminister Linda Hofstad Helleland betonar att de lägger vikt på att anpassa minnesmärket till ortsbornas behov.

– Det är viktigt för oss att se till att det får så liten åverkan som möjligt på närområdet, säger Sanner.

Bland annat kommer en dialog att hållas med kommunen om vad som kan göras ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Plats att sörja

Kostnaden för minnesmärket uppskattas till cirka 70 miljoner norska kronor.

Anhörigorganisationen Nasjonal støttegruppe efter 22 juli-händelserna tycker att det är bra att ett beslut nu har tagits.

– Det har varit viktigt för oss att få minnesmärket på plats. Vi behöver en plats för att sörja och minnas i många år framöver. Vi i stödgruppen har god dialog med departementet, och en lång utdragen process är ingen betjänt av. Det är bra att det inte behöver gå fem år utan ett beslut i denna fråga, säger organisationens ledare Lisbeth Kristine Røyneland.

I sommar har det gått fem år sedan bombdådet i Oslo och massakern på Utøya. Åtta personer dödades i huvudstaden och 69 på ön fyra mil nordväst om huvudstaden. Ytterligare 60 människor skadades.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning