Klart: Världsmästaren stängs av – missar OS

Christian Coleman efter VM-guldet på 100 meter i Doha, Qatar, för ett år sedan. Bild: Nariman El-Mofty/AP

Den regerande världsmästaren på 100 meter, amerikanen Christian Coleman, stängs av i två år och missar OS i Tokyo på grund av brister i sin vistelserapportering gällande dopningskontroller, meddelar antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU).

Det var i somras som AIU stängde av 24-åringen tills vidare för att ha brustit i sin vistelserapportering. Regelverket säger att tre missar i rapporteringen inom ett år kan leda till två års avstängning.

Amerikanen skyllde en av sina missar på att han var ute och köpte julklappar. En förklaring som AIU inte verkar ha köpt.

Colemans avstängning kommer gälla till den 13 maj 2022 vilket gör att han bland annat missar de framskjutna olympiska sommarspelen i Tokyo som arrangeras nästa år. Coleman kan däremot överklaga domen till idrottens skiljedomstol, Cas.

För ett drygt år sedan tog han sitt första VM-guld i karriären när han vann på tiden 9,76 sekunder i Doha.

Världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, friades i förra veckan från dopningsbrott på grund av missar i sin vistelserapportering. Detta efter en teknikalitet som var till den 22-åriga Bahrainlöparens fördel.

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning