Klart: Mikko Rantanen tecknade kontrakt med Colorado

Mikko Rantanen tecknade ett lukrativt kontrakt med Colorado Avalanche. Bild: AFP / Lehtikuva / Ethan Miller

Finländska NHL-stjärnans kontraktsförhandlingar är äntligen slut.

Stjärnanfallaren Mikko Rantanen och hans Colorado Avalanche har tecknat ett sexårigt kontrakt. Enligt kanadensiska TSN:s uppskattning är kontraktets värde 55,5 miljoner dollar, eller drygt 50 miljoner euro. Årslönen skulle därmed vara cirka 9,25 miljoner dollar, alltså omkring 8,5 miljoner euro.

Den 22-åriga finländaren har inte medverkat på Colorados träningsläger utan tränat först i norska Storhamar och sedan i schweiziska SC Bern. Avalanche inleder säsongen den 3 oktober mot Calgary Flames. I Colorado är man hoppfulla att Rantanen är spelklar genast i premiären.

– Vi förbereder honom med ett par möten om han kommer hit i tid. Jag vet att han har tränat hårt. Han kommer alltid till träningsläger i riktigt bra form och jag är säker att saken är så också i år. Våra killar är nöjda med att ha honom tillbaka, han är en stor bit i vårt lag, säger Coloradotränaren Jared Bednar på NHL:s webbsajt.

Förra säsongen spelade Rantanen 74 grundseriematcher och stod för en rekordbra statistikrad med 31+56=87 poäng. Endast Nathan MacKinnon (99 poäng) gjorde fler poäng för Colorado. I vårens slutspel gjorde Rantanen 6+8=14 poäng på tolv matcher.

Colorado valde Rantanen som tionde man i NHL-draften 2015. Han har spelat 239 grundseriematcher med ett poängsaldo på 80+129=209. I Stanley Cup-slutspelet snittar han en poäng per match: 6+12=18 poäng på lika många matcher.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning