Klart: Mikko Rantanen tecknade kontrakt med Colorado

Mikko Rantanen tecknade ett lukrativt kontrakt med Colorado Avalanche. Bild: AFP / Lehtikuva / Ethan Miller

Finländska NHL-stjärnans kontraktsförhandlingar är äntligen slut.

Stjärnanfallaren Mikko Rantanen och hans Colorado Avalanche har tecknat ett sexårigt kontrakt. Enligt kanadensiska TSN:s uppskattning är kontraktets värde 55,5 miljoner dollar, eller drygt 50 miljoner euro. Årslönen skulle därmed vara cirka 9,25 miljoner dollar, alltså omkring 8,5 miljoner euro.

Den 22-åriga finländaren har inte medverkat på Colorados träningsläger utan tränat först i norska Storhamar och sedan i schweiziska SC Bern. Avalanche inleder säsongen den 3 oktober mot Calgary Flames. I Colorado är man hoppfulla att Rantanen är spelklar genast i premiären.

– Vi förbereder honom med ett par möten om han kommer hit i tid. Jag vet att han har tränat hårt. Han kommer alltid till träningsläger i riktigt bra form och jag är säker att saken är så också i år. Våra killar är nöjda med att ha honom tillbaka, han är en stor bit i vårt lag, säger Coloradotränaren Jared Bednar på NHL:s webbsajt.

Förra säsongen spelade Rantanen 74 grundseriematcher och stod för en rekordbra statistikrad med 31+56=87 poäng. Endast Nathan MacKinnon (99 poäng) gjorde fler poäng för Colorado. I vårens slutspel gjorde Rantanen 6+8=14 poäng på tolv matcher.

Colorado valde Rantanen som tionde man i NHL-draften 2015. Han har spelat 239 grundseriematcher med ett poängsaldo på 80+129=209. I Stanley Cup-slutspelet snittar han en poäng per match: 6+12=18 poäng på lika många matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning