Rutinerad politiker ska styra Island

Katrín Jakobsdóttir blir ny statsminister på Island. Bild: Lehtikuva / AFP / Halldor Kolbeins

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir kommer att styra Island med en tunn majoritet. Men statsvetaren Eva Heida Önnudottir tror att den tillträdande statsministerns koalition kan lyckas hålla mandatperioden ut.

Det är en rutinerad politiker som tar över statsministerposten i Island. 41-åringe Katrín Jakobsdóttir har suttit i alltinget sedan 2007, och varit utbildningsminister och minister med ansvar för det nordiska samarbetet.

– Hon har funnits i politiken sedan 20-årsåldern och befinner sig i huvudfåran på vänstersidan. Som ledare är hon också väldigt omtyckt, även bland folk som inte stödjer hennes politik, säger Eva Heida Önnudottir vid Islands universitet.

Flera nyval

Jakobsdóttir har enligt Önnudottir förespråkat en bred vänsterpolitik och har inför valet målat med de breda penseldragen, och undvikigt specifika löften. Hon vill höja en del skatter, bland annat kring fastigheter och bolag. Även om partiet historiskt gjorde ett starkt val med sina 17 procent, så var resultatet ändå en besvikelse då partiet seglat kring 30 procent i opinionen veckorna innan valet.

Island har varit politiskt skakigt sedan finanskrisen slog hårt mot den nordiska ö-nationen 2008. De senaste åren har landet upplevt två nyval. 2016 till följd av skandaler kopplade till Panamaläckan, och i år till följd av uppgifter kopplade till Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson pappa. Jakobsdóttir efterträder Benediktsson på statsministerposten.

Svagt förtroende

Frågan är om den nya koalitionen – där Gröna vänstern kommit överens med Självständighetspartiet på högerkanten och liberala Framstegspartiet – kan stabilisera den politiska situationen. Tillsammans har de tre partierna 33 av 64 stolar i alltinget, sedan två ledamöter för Gröna vänstern sagt sig inte stödja koalitionen.

– Det är en svag majoritet, men generellt har regeringar på Island lyckats överleva trots sådana. Och att koalitionen består av tre etablerade partier ökar sannolikheten för att de kommer att hålla ihop, säger Önnudottir.

Den politiska turbulensen har påverkat förtroendet för politiker.

– Min egen forskning visar att folk generellt tror på Islands demokratiska system och är nöjda med hur det fungerar, men det politiska förtroendet – för alltinget och politikerna – är väldigt lågt, säger Önnudottir.

Fakta

Katrín Jakobsdóttir

Katrín Jakobsdóttir kommer från Reykjavik och har varit medlem i alltinget sedan 2007, och leder Gröna vänstern sedan 2007.

2009–2013 var hon minister med ansvar för utbildnings-, forsknings-, kultur- och nordiska samarbetsfrågor.

Hon har bland annat studerat isländska och franska vid Islands universitet, och har en master i isländsk litteratur.

Källor: Alltinget, Nordic Labour Journal

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03