Klart: Inga EM-matcher i Bilbao och Dublin

Det blir inga EM-matcher i Bilbao. Bild: Ander Gillenea/Lehtikuva

Från Bilbao och Dublin till Sevilla och S:t Petersburg. Det är flytten som gäller för lagen i grupp E i sommarens EM-slutspel.

Matcherna i herrarnas fotbolls-EM som skulle ha spelats i Bilbao har flyttats till Sevilla. Och gruppspelsmatcherna i Dublin ska spelas i S:t Petersburg, där bland annat Finland spelar två av sina tre gruppspelsmatcher.

Den planerade åttondelsfinalen i Dublin flyttas till London.

Det beslutade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) på fredagen.

Finland och Sverige i samma stad

För Sverige innebär det att premiären mot Spanien den 14 juni kommer att spelas i Sevilla och att de två sista gruppspelsmatcher, mot Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni, flyttas till ryska S:t Petersburg.

Skälet till nya spelorter är att Uefa vill ha publik på läktarna, åtminstone fylla arenorna till 25 procent.

"Vi har jobbat intensivt med värdländerna och de lokala arrangörerna för att få till en säker och festlig omgivning till matcherna och jag är väldigt glad att vi kan välkomna åskådare till alla matcher", säger Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

München kvar i EM

Sverige har glada minnen från arenan i S:t Petersburg. Det var spelplatsen för 1–0-segern över Schweiz i VM-åttondelen 2018.

Tyska München är däremot, till skillnad mot Bilbao och Dublin, kvar som spelort. Enligt Uefa kommer arenan att öppnas för minst 14 500 åskådare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning