Klart för Utøya-minnesmärke efter omröstning

Minnesmärket efter terrordåden i Norge den 22 juli 2011 har fått grönt ljus. Arkivbild. Bild: Nesvold, Jon Olav

Ett minnesmärke efter terrordådet på Utøya i Norge den 22 juli 2011 kommer att uppföras på Utøykaia vid Tyrifjorden. Flera boende i området är ändå kritiska och anser att påminnelsen blir för smärtsam.

Utøykaia är platsen där båten MS Thorbjørn, som förbinder fastlandet med Utøya, lägger an.

Det är också platsen där många av ungdomarna som lyckades fly undan attentatsmannen och terroristen Anders Behring Breivik simmade i land.

Debatten om ett minnesmärke efter terrorattentatet har pågått i flera år. Flera av de boende i området säger att de inte vill ha Utøykaia-minnesmärket eftersom det ständigt kommer att väcka smärtsamma minnen till liv. Men en majoritet i Hole kommunfullmäktige röstade igenom minnesmärket på torsdagen.

"Kyrkogård som tack"

En av dem som reagerar starkt på beskedet om det nya minnesmärket är Terje Lien, som var bland dem som räddade människor ur havet den 22 juli 2011.

– Både jag och mitt barnbarn har tilldelats kungens medalj för hjältedåd. Men från Arbeiderpartiets ungdomsförbund och myndigheterna får vi en kyrkogård bredvid oss som tack, säger han till NRK.

Den stödgrupp som inrättades efter 22 juli-dådet påpekar att det är viktigt att minnesplatsen uppförs där händelsen ägde rum.

– Utøykaia är länken till Utøya, och det finns också en berättelse som går tillbaka till regeringskvarteret i Oslo där terrorattentatet inleddes, säger stödgruppens ordförande Lisbeth Kristine Røyneland.

77 pelare

Hon hänvisar till att det planerade minnesmärket, 77 pelare i brons – en för vart och ett av offren – ordnade i två bågar, också fungerar som ett solur. I den mindre bågen rör sig solen i samma tidsspann som attentatet i Oslos regeringskvarter pågick, i den stora motsvarar tidsspannet massakern på Utøya.

Sammanlagt 77 personer dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

I Oslo dödades åtta personer av den sprängladdning, en 950 kilo tung gödselbomb i en skåpbil, som Breivik lät detonera i regeringskvarteren nära den dåvarande socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenbergs kontor. Nio personer skadades allvarligt och 200 lindrigt. Bomben exploderade klockan 15.25.

Två timmar senare började massakern på Utøya där socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF hade sitt årliga sommarläger. Där sköts 67 personer ihjäl och ytterligare två dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år. Ytterligare 33 personer träffades av skott men dog inte av skadorna. Omkring 560 personer befann sig på ön när Breivik kom dit.

Anders Behring Breivik greps på Utøya och satt frihetsberövad tills han i augusti 2012 dömdes till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring.

Källa: 22 juli-kommissionen

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning