Klart för start för förkortad F1-säsong

Bildsköna Spielberg står värd för formel 1-premiären. Bild: Andrej Isakovic/Lehtikuva

Ingen publik, mindre personal och virustester. Ingenting är sig likt när den förkortade formel 1-säsongen drar i gång.– Det är verkligen konstiga tider i världen och den största utmaningen i mitt huvud är inte nödvändigtvis mästerskapet, säger Mercedesföraren Lewis Hamilton.

Sju månader efter den senaste tävlingen är det dags för formel 1-förarna att återigen rulla ut på banan.

I stället för Melbourne i Australien – där premiären avblåstes bara några dagar innan loppet skulle köras – är det Österrike och Spielberg som står i kalendern.

Och motorbullret kommer inte att ackompanjeras av vrålet från tiotusentals supportrar, då premiären sker för tomma läktare.

Samma bana

Det blir också en hel del praktiska förändringar för förarna och stallen till följd av coronapandemin. Maximalt 80 personal per lag tillåts och alla på banan ska bära munskydd.

Normalt är startplatsen fyllt av människor innan loppet inleds.

– Den praxis som vi haft förut låter sig helt enkelt inte göras. Det väldigt packade startfältet som varit en del av F1-loppen kan helt enkelt inte genomföras, säger F1-chefen Ross Brawn till mästerskapets sajt.

Nytt för den förkortade F1-säsongen, där samtliga lopp äger rum i Europa, är att det helgen efter premiären blir ett nytt lopp på samma bana.

– Jag gissar att perfektionsnivån kommer att bli högre den andra helgen – utrymmet för misstag blir ännu mindre, säger Sebastian Vettel, som lämnar Ferrari efter årets säsong, enligt AFP.

Alla ska testas

Fyra dagar före avfärd har alla testats, och var femte dag testas de återigen för det nya coronaviruset. Skulle någon vara smittad så spåras den personens kontakter via en spårningsapp som organisatörerna har tagit fram, rapporterar Autosport.

– Risken är att en person testar positivt och då är hela laget ute, åtminstone tills de har testats, vilket kan ta ett helt dygn, säger Renaultchefen Cyril Abiteboul vid en presskonferens och fortsätter:

– Om det positiva testresultatet händer på lördagsmorgonen, då kommer du inte kunna köra kvalet och du kommer inte kunna delta i loppet.

"Svåraste säsongen"

Stallen ska också hålla sig för sig själva i vad som beskrivs som sociala bubblor för att undvika smittspridning. Stallen har också fått lite extra arbetstid, då det förväntas ta längre tid att exempelvis byta en motor under de nya restriktionerna.

– Vi förbereder oss på det bästa sättet vi kan för vad som kommer att vara den svåraste säsongen som formel 1 och vi alla har upplevt, säger Lewis Hamilton i en video i veckan, enligt Sky Sports.

Den sexfaldige världsmästaren har engagerat sig i Black lives matter-rörelsen och har riktat kritik mot F1-världens tystnad, vilket gjorde att flera andra förare gick ut och gav rörelsen sitt stöd.

Hamilton säger att han vill se ett F1-lopp i Afrika igen, något som inte skett sedan 1993 i Sydafrika.

– Det är inte ett normalt år. I dag ser vi en möjlighet till förändring, säger han enligt The Race.

Några sådana här gruppbilder – som den här som togs i Melbourne förra året – kommer inte att tas vid årets premiär, till följd av coronapandemin.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdlyPvqGnuQ8Ec

3–5 juli: Red Bull Ring, Spielberg, Österrike

10–12 juli: Red Bull Ring, Spielberg, Österrike

17–19 juli: Hungaroring, Budapest, Ungern

31 juli–2 augusti: Silverstone, Storbritannien

07–09 augusti: Silverstone, Storbritannien

14–16 augusti: Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanien

28–30 augusti: Circuit de Spa-Francorchamps, Belgien

04–06 september: Autodromo Nazionale Monza, Italien

F1 planerar att snart presentera resten av säsongen.

Källa: formula1.com

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning