Klart: Brisbane arrangerar OS 2032

Brisbane har tilldelats OS 2032. Senast Australien arrangerade OS var 2000 i Sydney. Arkivbild. Bild: Rick Rycroft / AP Photo

Brisbane får arrangera sommar-OS 2032. Beslutet var väntat eftersom det inte fanns någon motkandidat. – Vi har äran att meddela att de 35:e olympiska spelen har tilldelats Brisbane, säger IOK:s ordförande Thomas Bach efter omröstningen.

Hans meddelande fick Brisbanes delegation vid Internationella olympiska kommitténs session i Tokyo att jubla och samtidigt tändes fyrverkerier i Brisbane.

– Vi vet vad som krävs för att arrangera framgångsrika spel, sade Australiens premiärminister Scott Morrison före omröstningen, uppger AFP.

Det var första gången som IOK-ledamöterna röstade enligt den nya urvalsprocessen och bara fem av 80 IOK-ledamöter röstade mot Brisbane, medan tre avstod. Beslutet om nyordningen togs 2019 då Milano-Cortina d'Ampezzo valdes till värd för vinter-OS 2026.

Det är tänkt att den nya urvalsprocessen ska minska korruptionen, ge färre ekonomiska förlorare och göra urvalsprocessen mer hållbar.

IOK:s nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:s speciella kommission för framtida OS "föredrog".

Tredje gången i Australien

I juni rekommenderade IOK:s exekutivkommitté valet och i dag röstade IOK:s session för att spelen ska gå i Australien.

Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000.

Brisbanes OS-koncept går helt i linje med IOK:s värderingar och ett hållbart arrangemang, sade ordföranden Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett "oemotståndligt förslag".

Det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggningar och infrastruktur längs Australiens kust i den nordöstra delen av landet.

Anläggningar klara

84 procent av de anläggningar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldesspelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkningen och näringslivet för en OS-satsning.

Budgeten för spelen ligger på runt motsvarande 30 miljarder kronor, att jämföra med de nästan 100 miljarder som Tokyospelen kostar.

Här går arrangeras kommande olympiska spelen

Vinter-OS 2022: Peking.

Sommar-OS 2024: Paris.

Vinter-OS 2026: Milano/Cortina d'Ampezzo.

Sommar-OS 2028: Los Angeles.

Vinter-OS 2030: Beslut fattas först 2023. Vancouver, Sapporo, Barcelona och Salt Lake City har uttryckt intresse för att få arrangera.

Sommar-OS 2032: Brisbane.

Spelen arrangeras mellan 23 juli och 8 augusti med Brisbane som huvudort.

Friidrotten samt invigning och avslutning blir på Brisbane Cricket Ground, med smeknamnet "The Gabba", som tar 50 000 åskådare.

Nya arenor byggs för simning (15 000 åskådare), basket (12 000) och gymnastik (10 000).

Orterna Sunshine Coast, 120 kilometer norr om Brisbane och Gold Coast, 80 kilometer söderut, arrangerar bland annat fotboll, volleyboll, triathlon, brottning, basket och cykel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning