Klarare konstellationer i Helsingfors

Jan Vapaavuori ställde inte upp i riksdagsvalet 2015. Nu är han ändå på väg tillbaka från Luxemburg – bara han får bli borgmästare. Bild: Niklas Tallqvist

Borgmästarkandidaterna börjar vara klara i Helsingfors. Men det är inte helt säkert att det största partiet får borgmästarposten.

Kommunalvalet i början av april innebär att Helsingfors övergår till sin nya organisation. Borgmästaren och fyra biträdande borgmästare som kan utses bara bland dem som blivit fullmäktigeledamöter eller suppleanter. Vi slipper äntligen situationen där de högsta tjänstemännen formellt har varit just tjänstemän, trots att de i praktiken har varit politiskt utnämnda. Samtidigt får staden betydligt färre verk och färre nämnder. Borgmästaren leder stadsstyrelsen, varje biträdande borgmästare leder en nämnd.

Det är inte någon stor överraskning att Jan Vapaavuori ställer upp som Samlingspartiets borgmästarkandidat. Den som har läst Vapaavuoris blogg med inlägg om Helsingfors den senaste tiden har säkert anat sig till att vice presidenten för Europeiska investeringsbanken i Luxemburg är på väg hem. Men villkoret är att Samlingspartiet faktiskt får posten som borgmästare. Vapaavuori är tydlig med att han inte tänker lämna bankdirektörsjobbet för att bli biträdande borgmästare. Formellt utses Samlingspartiets borgmästarkandidat nästa vecka.

De gröna har med klar, rentav överraskande stor majoritet, valt Anni Sinnemäki till sin borgmästarkandidat. Hon är i dag biträdande stadsdirektör, precis som motkandidaten Pekka Sauri.

SDP har uppenbarligen stannat för riksdagsledamot Tuula Haatainen, som tidigare har varit biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Formellt utses Haatainen på måndag.

Vänsterförbundet har valt riksdagsledamot och tidigare partiordförande Paavo Arhinmäki. Sannfinländarnas kandidat är riksdagsledamot Mika Raatikainen. Centerns är Laura Kolbe.

SFP väntas utse Marcus Rantala på måndag.

Kandidaterna börjar alltså vara klara. Fullmäktige väljer borgmästaren och de biträdande. Det har upprepats så många gånger att det nästan har blivit ett mantra att det parti som blir störst i Helsingfors också kommer att få borgmästarposten.

Men riktigt säkert att det går till just så är det inte. Det är osannolikt att något parti får enkel majoritet. Med andra ord behövs samarbete, koalitioner.

Det finns olika uppfattningar om huruvida Helsingforspartierna har kommit överens om spelreglerna för borgmästarvalet. Samlingspartiet och De gröna säger att avsikten är klar – det största partiet får borgmästarposten. Men De grönas Otso Kivekäs medger att det kan uppstå oväntade situationer. I första hand vill också De gröna satsa på överenskommelser och konsensus, som man brukar i kommunalpolitiken.

I dagens fullmäktige har De gröna, SDP och Vänsterförbundet tillsammans majoritet. Det är inte osannolikt att konstellationen är densamma också efter valet i april. Då kunde det i teorin vara lockande att inte ge borgmästarposten till Samlingspartiet, även om det skulle förbli störst.

För väljarna är det klokt att komma ihåg att borgmästarvalet inte är något direktval. Det vi röstar på är fullmäktigeledamöter och det är fullmäktiges sammansättning som avgör hur politiken i Helsingfors ser ut efter valet. Då handlar det om mycket mer än vad borgmästaren heter.

Jan Vapaavuoris kandidatur ger Samlingspartiet lite extra fart i kampen om att bli störst i huvudstaden. För de små partierna kan kampen mellan Samlingspartiet och De gröna rentav vara skadlig om väljarna ser det som viktigt att rösta för eller emot någotdera partiet.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning