Klamydiafallen ökar i Finland – majoriteten av de smittade är 20–24-åringar

Klamydia sprider sig mest bland yngre. Många låter sig testas för könssjukdomar i början eller i slutet av ett förhållande. Bild: Mostphotos.com

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Finland. I fjol smittades över 16 000 finländare av bakterien.

Sedan 1995 har klamydiafallen i Finland stigit med jämn takt. Att antalet fall stiger, i Finlands fall med 26 procent under de senaste 10 åren, behöver ändå inte betyda att sjukdomen är vanligare nu, säger Eija Hiltunen-Back, specialläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

– Vi vet inte hur många test som görs i Finland. I och med att det har blivit lättare för folk att låta sig testas kan det också hända att det helt enkelt görs fler tester, säger Hiltunen-Back.

Nuförtiden är så kallade hemmatest den mest populära testformen. Den som misstänker att hen smittats beställer testet på nätet, genomför det hemma och skickar sedan det till ett labb för analys.

– Det finns också test där själva analysen görs hemma, men de är inte lika tillförlitliga.

Sprids mest bland unga

Testresultaten från labben skickas till Institutet för hälsa och välfärd som kartlägger klamydiainfektionerna i Finland. För ändamålet används registret för smittsamma sjukdomar. Ända sedan 1995 har varje fall registrerats.

Åldersgrupperna delas upp i intervaller på fem år. Överlägset flest fall finns inom åldersgruppen 20–24-åringar, under hela tidsperioden står den åldersgruppen för 40 procent av alla fall. På andra plats ligger 15–19-åringarna.

Att klamydiafallen har stigit i Finland betyder inte nödvändigtvis att sjukdomen blivit mera utbredd. Bild: Gabriella Torres Airava

– Varje sjukdom har en egen profil och klamydia har i Finland alltid varit en sjukdom som drabbar unga. Det beror säkert på att många har flera sexpartners och mindre långvariga förhållanden i det skedet av deras liv.

Vanligtvis är det i augusti som klamydia sprids snabbast. År 2020 var det dock januari som stod för mest infektioner. Sammanlagt 1 744 fall registrerades då. Orsaken kan vara att många tillbringade resten av året inomhus, mer eller mindre isolerade.

– Att folk får positiva resultat för klamydia i augusti behöver inte alls betyda att man blir smittad då. Det är i augusti som många kommer hem från resor och börjar studera igen och då är det också en lägre tröskel till att låta sig testas.

Av de smittade som registrerades under år 2020 var 58 procent kvinnor, 79 procent var mellan 15 och 29 år och 91 procent var finländare. I allmänhet låter sig yngre kvinnor, alltså kvinnor under 20, testas oftare än yngre män.

– Det är mycket vanligare att kvinnor låter sig testas i och med att de besöker gynekologer, men män har inget motsvarande.

Man skulle kunna tro att hemmatesten har sänkt tröskeln för män att låta sig testas, men enligt Hiltunen-Back har man inte ännu sett någon större förändring.

Enkel kur, svårare att gå på test

Klamydia behandlas med antibiotika. Sjukdomen kan förebyggas med användning av kondom, förutsatt att kondomen används på rätt sätt. Majoriteten av de som smittas får antingen inga, eller lindriga symtom.

– I och med att de flesta inte har några symtom så görs de flesta testen när man byter partner, när man avbryter ett förhållande eller om kondomen gått sönder, då är det också många som går på test.

Typiska symtom för kvinnor är smärtor i underlivet, sveda vid urinering och ökade vitaktiga flytningar. Män som smittats kan även uppleva sveda vid urinering eller gråa flytningar från urinröret.

En obehandlad klamydiainfektion kan leda till allvarligare skador. Hos kvinnor kan sjukdomen leda till infertilitet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning