Klagoplank ska kartlägga språkproblem – allt kärvare språkklimat får åländska politiker att agera

Det svenska språkets försämrade ställning var en av de hjärtefrågor som Annette Holmberg-Jansson valde att lyfta fram då hon i slutet av november utsågs till ny ordförande för Moderat samling. Bild: Stefan Öhberg

Här ska ålänningar kunna skriva av sig när Netflix inte erbjuder svensk textning på tv-serierna, innehållsförteckningen på ketchupflaskan bara är på finska eller en sjukvårdare endast får vårdinstruktioner på det andra inhemska språket.

Klagoplanket. Det är namnet på Facebook-sidan som högerpartiet Moderat samling för Åland startade i veckan. Målet är att lista språkproblem ålänningar möter i vardagen och också komma med en lösning på dem.

– Spika upp era problem, är uppmaningen.

lagoplanket. Det namnet på Facebook-sidan som högerpartiet Moderat samling för Åland har startat. Bild: Facebook

Det svenska språkets försämrade ställning var en av de hjärtefrågor som Annette Holmberg-Jansson valde att lyfta fram då hon i slutet av november utsågs till ny ordförande för Moderat samling. Hon är missnöjd med hur svenskspråkiga behandlas. Kan ett stort multinationellt företag annonsera på två språk i Kanada borde det ju rimligtvis kunna göra det i Finland också, säger Annette Holmberg-Jansson.

"Får tuppskinn"

– Jag får tuppskinn av smygförfinskningen som förekommer överallt, sade hon då hon valdes till ordförande och uppmanade alla ålänningar att göra sig omöjliga, till exempel genom att demonstrativt skicka tillbaka varje mejl som kommer på finska.

– Efter mitt uttalande som nyvald ordförande tog många kontakt, både privatpersoner och företag, och berättade om olika problem som de har råkat ut för. Det har lett till Klagoplanket, säger hon.

Vem som helst kan lyfta sina språkproblem på Klagoplanket. Har man inte Facebook eller vill vara anonym kan man enligt partiet kontakta Moderaterna på annat sätt och partiet publicerar problemet på planket.

– Vi kommer att granska allas problem och försöka hjälpa till och föra det vidare och försöka få till en lösning, säger Annette Holmberg-Jansson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning