KL: Finsk gin bäst i världen – Valvira stoppar försäljningen hemlandet

Bild: Yeko Photo Studio

Ett finskt destilleri letar efter ett sätt att lansera sin senaste produkt till lokala konsumenter. Statlig myndighet sätter stopp.

Det finländska destilleriet Arctic Brands Groups nya gin har valts till världens bästa gin på International Spirit Competition i San Francisco i USA under veckan, rapporterar Kauppalehti. Dessutom valdes drycken till världens bästa destillat.

International Spirit Competition är USA:s största alkoholtävling som utvärderar över 3 000 produkter.

Finländska konsumenter kommer ändå inte att få smaka på nya Arctic Blue Navy Strength med 58,5 volymprocent alkohol inom den närmaste framtiden. Det beror på Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira.

Om destilleriet vill lansera drycken i Finland så får det inte göra någon reklam för den på webben i hela EU. Enligt Valvira finns det en risk att finländska konsumenter ser reklamen. Att göra reklam för alkohol är förbjudet i Finland.

Det innebär att destilleriet måste välja mellan Finland och resten av världen.

Destilleriets varumärkeschef Mikko Spoof är överraskad över Valviras tolkning av lagen och bolaget letar som bäst efter jurister som kan hjälpa med problemet.

– Det känns som om vi är i Nordkorea, säger han till Kauppalehti.

Enligt Spoof kommer bolaget inte att acceptera Valviras strikta tolkning eller att destilleriet på grund av den inte har tillväxtmöjligheter i Finland.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning