Kjell Westö stannar hos S&S – efterlyser vapenvila

Lyxposition. Kjell Westö hör till de författare som både förlagen och läsarna vill ha. Nästa roman kommer om ett år. Bild: Cata Portin

Efter ett års vånda och flera påstötningar har författaren Kjell Westö beslutat sig – han stannar hos sin förläggare Schildts & Söderströms. Nu efterlyser Westö en anständig konkurrens mellan de två finlandssvenska förlagen.

När Förlaget M grundades för ett år sedan var Kjell Westö en av få finlandssvenska författare som inte ville bestämma sig för vilket förlag han skulle tillhöra – Schildts & Söderströms eller Förlaget M. Westö var fullt sysselsatt med arbetet på sin nästa roman och visste att han måste stänga ute valet för att kunna fokusera på författandet.

– Jag sade då åt de berörda att det var omöjligt för mig att välja sida i det läget. Jag är känslomänniska och hade uppslukats av valet.

Den nya romanen har titeln Den svavelgula himlen och utkommer om ett år. Det är en episk roman, avlägset besläktad med Drakarna över Helsingfors, Vådan av att vara Skrake och Där vi en gång gått. Här ligger den viktigaste förklaringen till att Westö valde att stanna på det förlag som gav ut också hans tidigare romaner.

– Den svavelgula himlen innehåller ekon från allt det jag skrivit tidigare. Den är en sammanfattning av mitt författarskap hittills men den pekar också framåt och är eventuellt mitt farväl till Helsingforsepiken. Det kändes naturligast att stanna på Schildts & Söderströms där jag dessutom alltid har blivit väl behandlad.

– För ett år sedan sade jag att Tapani Ritamäki och Sara Ehnholm Hielm på Förlaget M båda är mina gamla vänner och väldigt skickliga redaktörer men de flesta på Schildts & Söderströms är också mina gamla vänner. Det är klart att valet var tufft.

Kan du tänka dig att någon gång i framtiden ge ut en bok på Förlaget M?

– Tanken är inte alls främmande men för överskådlig framtid är jag Schildts & Söderströms författare.

Lyckligt lottad

Flera gånger under den här intervjun återkommer Kjell Westö till att han är en lyckligt lottad författare. Förlagen, förlagsredaktörerna och läsarna vill ha hans böcker. Själv vill han ha skrivro.

– Alla författare måste få lugn och ro för att kunna arbeta.

Bokbranschen är i kris oavsett land. Försäljningen sviktar, färre läser och rastlösheten sprider sig.

Verkligheten såg annorlunda ut när den unge Kjell Westö vandrade upp med sitt första diktmanus till Söderströms förlag 1986.

– I förlagets lokaler på Drumsö drabbades jag av känslan att detta var en statisk och lugn bransch, minns han.

Det var för trettio år sedan. I dag råder turbulens i förlagsvärlden.

Kjell Westö exemplifierar med att hans svenska, norska och franska förlagsredaktörer alla har bytt förlag under de senaste åren. Också i den finskspråkiga världen har utbrytningarna och omflyttningarna varit många. Redaktörer som byter förlag vill ofta att deras författare ska följa med, men lojalitetsfrågan är ibland komplicerad och dessutom måste författarna få tänka på sitt eget bästa också.

– Om förläggarna och förlagen inte längre kan erbjuda den gamla sortens trygghet och säkerhet kan de inte heller vänta sig obrottslig lojalitet av författarna.

– Skrivandet är ett ensamt jobb. Det finns mörka stunder då man är mol allena med sitt manus och tvivlar på att man ska orka genomföra det man föresatt sig. Ur den ensamheten uppstår behovet av en trygg bransch och det behovet kan branschen inte uppfylla just nu.

– Utomlands, till exempel i Sverige, har följden blivit att författaren allt oftare tyr sig till sin agent men i Svenskfinland har vi inte litterära agenter. Vår marknad är för liten.

Infekterat

Förlaget M grundades som en reaktion på fusionen mellan de två finlandssvenska förlagen Söderströms och Schildts 2012. Fusionen blev inte så lyckad som planerat eftersom två skilda företagskulturer visade sig oförenliga och bland författarna rådde upprördhet från första början.

Westö hörde inte till dem som bråkade men han ogillade fusionen. Att det nu åter finns två stora finlandssvenska förlag välkomnar han. Däremot oroar han sig för att den infekterade stämningen mellan Schildts & Söderströms och Förlaget M ska bli bestående.

– Vi har ett potentiellt bra läge för litteraturen nu och det skulle gälla att inte sumpa det. Just nu verkar situationen mellan de två förlagen vara så inflammerad att såren inte läks i första hast.

– Jag efterlyser ändå en anständig konkurrens och hoppas på lugn efter upprördheten. Det måste kunna gå att samarbeta.

Framtiden är de ungas

Framtiden då? Ja, inte heter den Kjell Westö säger han själv.

– Mina generationskamrater och jag har hållit på rätt länge redan, vi har hunnit med mycket. Men framtidens finlandssvenska litteratur kommer från yngre håll.

– Å ena sidan har vi de som är mellan 30 och drygt 40 år, med namn som Philip Teir, Sara Razai, Sanna Tahvanainen, Kaj Korkea-aho och Johanna Holmström, för att inte tala om den blomstrande barn- och ungdomslitteraturen. Här finns många begåvningar som säkert har det bästa oskrivet.

– Men så handlar det också om att hitta generationen efter dem. Förlagen borde fokusera på att hitta framtidens författare i stället för att gräla med varandra.

Ålder: 55 år.

Familj: Två vuxna söner.

Karriär: Författare. Debuterade 1986 och har sedan debuten utvecklats till en av de mest lästa och älskade författarna i Finland. Flerfaldigt prisbelönad med bland annat Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris. Senaste romanen Hägring 38 utkom 2013. Nästa roman, Den svavelgula himlen, utkommer hösten 2017. Hans böcker är översatta till över 20 språk.

Läser nu: Elisabeth Åsbrinks 1947 och norska Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap.

Bok jag vill läsa: Caterina Pasqual Söderbaums postuma roman Den skeva platsen som utkommer i Sverige i dagarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning