Kjell Westö: Sexscener är svåra att skriva

Bild: Niklas Tallqvist

Flera vänner uppmanade Kjell Westö att skriva in mera sex och kärlek i sina romaner. Under författandet av Den svavelgula himlen följde han rådet.

En kärlekshistoria som sträcker sig över fyrtio år och som innehåller både passion och otro, är ett av de bärande elementen i Kjell Westös roman Den svavelgula himlen.

– Skildrar man en sådan relation är sexscener också oundvikliga, säger Westö i intervjun som gjordes på HBL-scenen under bokmässan.

Men sex är alltid svårt att skriva. Westö påminde publiken om priset Bad Sex in Fiction Award – ett pris som årligen delas ut bland engelskspråkiga romaner.

Den svavelgula himlen är en kritiker- och läsarsuccé i både Sverige och Finland. I intervjun erkänner Westö att han inte hade väntat sig ett så översvallande mottagande som han har fått.

Kjell Westö intervjuades av Annika Hällsten.

Annika Hällsten Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning